Santini bib shorts: Gara & UCI

Πριν περίπου 8 μήνες παρέλαβα από την ελληνική αντιπροσωπεία της Santini SMS δύο bib shorts προς δοκιμή, τα μοντέλα Gara (€99) και UCI (€99). Παρότι η Santini κατασκευάζει όλα της τα ρούχα στην Ιταλία, αμφότερα βρίσκονταν κάτω από το [ψυχολογικό] κοστολογικό μου όριο των €100 για βερμούδα ποδηλασίας. Το μοντέλο Gara έχει απολύτως λιτή εμφάνιση και συνδυάζεται πανεύκολα με οποιοδήποτε ποδηλατικό jersey, ενώ το UCI -διακοσμημένο με τα χρώματα της Παγκόσμιας Ποδηλατικής Ομοσπονδίας- αποτελεί λίγο πιο ιδιαίτερη επιλογή. Όσο διαφορετικά είναι στην εμφάνιση τα δύο μοντέλα, άλλο τόσο διαφέρουν όσον αφορά το πατρόν τους αλλά και το μαξιλαράκι.

Santini SMS Bibs Gara

Το Gara (€99) είναι καλαίσθητα λιτο, μαύρο με λευκές ραφές. Το λογότυπο της εταιρίας έχει τοποθετηθεί διακριτικά σε αρκετά σημεία, εκ των οποίων ο αριστερός γλουτός μάλλον ήταν το ατυχέστερο -η στάμπα άρχισε να ξεκολλάει μετά από κάμποσα πλυσίματα, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο lycra ποδηλατικό παντελόνι. Το μαξιλαράκι του Gara είναι το GIT, σχεδιασμένο για σκληρές σέλες χωρίς παραγέμιση (padding). Για το λόγο αυτό, είναι σκληρότερο από τα περισσότερα μαξιλαράκια της αγοράς ώστε να μην υποχωρεί εύκολα και χτυπούν τα ισχυακά οστά στη σέλα. Κατέληξα να το προτιμώ για μικρότερης διάρκειας προπονήσεις, έως δύο-δυόμιση ώρες σε διάρκεια, ίσως επειδή έχω αρκετά bibs με πολύ πιο άνετο μαξιλάρι. Δίνει όμως μια αρκετά απόλυτη αίσθηση της σέλας και δείχνει να κρατά το σχήμα του, σε όση ταλαιπωρία και αν υποβληθεί.

Το άνω τμήμα του Gara αποτελείται από ελαφρύ, λευκό διάτρητο ύφασμα εξαιρετικής διαπνοής. Το βρήκα άνετο στην αίσθηση, και το εμπρόσθιο χαμηλό κόψιμο είναι χρήσιμο στα "pee stops", τουλάχιστον για τους άνδρες ποδηλάτες. Λεπτομέρεια άξια αναφοράς, το ταμπελάκι με το λογότυπο της Santini στον αριστερό μηρό, είναι φωτοανακλαστικό για αυξημένη ασφάλεια.

Santini SMS Bibs UCI

Το UCI (€99) είναι λίγο πιο "φλύαρο" όσον αφορά το σχεδιασμό και την κοπή του, και για να είμαι ειλικρινής δε το συμπάθησα αρχικά. Οι κρυφές αρετές του όμως, με κέρδισαν στην πορεία. Το νήμα που χρησιμοποείται στη lycra του συγκεκριμένου bib short ονομάζεται Eclipse και καθιστά το ρούχο 15% πιο αδιαφανές, αυξάνει την παρεχόμενη προστασία UV κατά 12%, βελτώνει τη διαπνοή κατά 15%, ενώ παράλληλα προσφέρει πιο απαλή αίσθηση. Επίσης, το μαξιλαράκι GIA -αν και περιέχει τον ίδιο Twist Gel πυρήνα με το GIT- είναι πιο άνετο σε μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομές.

Όπως και το Gara, έτσι το UCI διαθέτει χαμηλό εμπρόσθιο κόψιμο που διευκολύνει την ...επικοινωνία με τη φύση. Ένα κρυφό τσεπάκι αριστερά στο ύψος της μέσης, φέρει το λογότυπο της UCI και επιτρέπει στους Pros να μεταφέρουν την ενδοπικοινωνία τους, και στους κοινούς θνητούς λίγα χρήματα για το μεταπροπονητικό capuccino.

Santini SMS Bibs UCI

Δύο bibs όμοια σε προέλευση και ποιότητα, όμως διαφορετικά σε εμφάνιση και φιλοσοφία. Δε θα μπορούσα να έχω στα χέρια μου πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη γκάμα bib shorts της Santini. Οι ιταλοί καταφέρνουν να έχουν την παραγωγή εντός των συνόρων τους, την ποιότητα ψηλά και την τιμή σε απολύτως λογικά επίπεδα. Μετά από αρκετή χρήση, τόσο το Gara όσο και το UCI έχουν την ίδια αίσθηση με την πρώτη φορά που τα δοκίμασα.

Βαθμολογία Gara:8/10 σαμπρελάκια

Βαθμολογία UCI:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Santini | Αντιπρόσωπος: bikeme gr