Salice Bolt & 006 "ITA"

Η ιταλική Salice -που φέτος κλείνει τα 95 της χρόνια- παράγει οπτικά για μοτοσυκλετιστές, ποδηλάτες και σκιέρ από τα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η βάση της βρίσκεται στην περιοχή της λίμνης Κόμο, όπου εδρεύουν πολλοί από τους Ιταλούς κατασκευαστές ποδηλατικού εξοπλισμού. Με άλλα λόγια, "Πιο Ιταλία, δεν γίνεται"!

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Salice μας έστειλε προς δοκιμή το κράνος Bolt και τα οπτικά 006 σε χρωματικό μοτίβο "ITA" (=Italia), εξοπλισμό που χρησιμοποιούν μέλη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας MTB από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Και τα δύο προϊόντα δείχνουν καλοσχεδιασμένα, με τιμές σε λογικά επίπεδα. Η ποιότητα κατασκευής τους δείχνει αρκετά καλή, με ιδιαίτερο βάρος στο αισθητικό "πάντρεμα" κράνους-οπτικών.

Salice Boit

Salice Bolt ITA

Το Bolt ITA (€119,00) διαθέτει 23 αεραγωγούς για να δροσίζει το σκαλπ του ποδηλάτη ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ζύγισα στα 275gr (5gr ελαφρύτερο από το βάρος που δηλώνει ο κατασκευαστής), νούμερο που το βρίσκω οριακό για αγωνιστική χρήση. Ο μηχανισμός προσαρμογής του κράνους κάνει εξαιρετική δουλειά, και προσφέρει ικανοποιητική εφαρμογή στο κεφάλι, παρά το περιορισμένο μεγεθολόγιο της Salice: όλα τα κράνη της εταιρίας προσφέρονται σε ένα και μοναδικό μέγεθος, με εξαίρεση το Bolt ITA, το οποίο προσφέρεται σε δύο (54-58cm και 58-62cm). Οι κόκκινοι ιμάντες του λερώνουν σχετικά εύκολα -λόγω χρώματος- αν φορεθεί στο χώμα και είναι κάπως χοντροκομμένοι, αλλά μόλις ρυθμιστούν σωστά, δεν ενοχλούν. Τα μαξιλαράκια μέσα στο κράνος και κάτω από το σαγόνι είναι φτιαγμένα από διαπνέον, υποαλλεργικό υλικό.

Το Bolt φοριέται ευχάριστα, αν και "στα χαρτιά" δε με είχε ενθουσιάσει. Κάτι το ιταλικό design, κάτι η [παράδοξα] καλή εφαρμογή του, το συμπάθησα -στη συμπάθεια αυτή βέβαια, έπαιξε σημαντικό ρόλο η προσιτή τιμή του. Όσο φόρεσα το 58-62cm κράνος, δε το ένιωσα να κουνιέται πάνω στο περιμέτρου 58cm κεφάλι μου, ούτε ενοχλούσε την όραση μου όταν έσκυβα μπροστά (σημαντικό: λόγω καιρικών συνθηκών, φορούσα λεπτό ποδηλατικό σκούφο κάτω από το κράνος). Οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι σχετικά μαζεμένες, και θεωρώ ότι θα δείχνει οκ πάνω στα περισσότερα κεφάλια.

Επειδή όμως κάθε κεφάλι είναι διαφορετικό, προτείνω σε όποιον καλοκοιτάζει το Bolt ΙΤΑ, να δοκιμάσει πως κάθεται στο δικό του  κρανίο πριν το αγοράσει. Αν η εφαρμογή είναι καλή, τα 275gr βάρους δύσκολα γίνονται αντιληπτά.

Salice 006

Salice 006 ITA

Τα γυαλιά ποδηλασίας 006 ITA (€68,00) έχουν το χρωματισμό ITA της Salice, και οι ιταλικές ρίγες τους φαίνονται ως συνέχεια αυτών που "κατεβαίνουν" από τα κράνη της εταιρίας με το ίδιο χρωματικό μοτίβο. Η έκδοση του 006 που παρέλαβα ήταν η LM White-Pink ITA/RW Blue. Ο σχεδιασμός του 006 έχει γίνει σε συνεργασία με τον Alessandro Petacchi και το μοντέλο χρησιμοποιείται από την ομάδα της Lampre-Merida -εξ' ου και το LM στο όνομα της έκδοσης. Το φούξια λογότυπο Salice στα πλαϊνά, είναι άλλη μια παραπομπή στη Lampre-Merida.

Η ζυγαριά έδειξε το πολύ χαμηλό βάρος των 27gr για τα 006, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στο ελαφρύ, ανθεκτικό υλικό κατασκευής του πλαισίου τους, ονόματι Grilamid TR90. Τα σημεία επαφής με το κεφάλι είναι από ελαστικό Megol, το οποίο δείχνει να κάνει καλά τη δουλειά του.

Salice 006

Ο ενιαίος αεριζόμενος φακός με μπλε ιριδίζοντα καθρέπτη, είναι Κατηγορίας 3, που σημαίνει ότι α) προσφέρει προστασία UV400 και β) το φως τον διαπερνά 8%-18%. Είναι σκούρος, κατάλληλος για δυνατή ηλιοφάνεια-αντανάκλαση, και απευθύνεται περισσότερο στον ποδηλάτη δρόμου. Η IDRO επίστρωση καθιστά τον φακό ανθεκτικό στις γρατσουνιές, ενώ διαθέτει υδροφοβικές-αντιστατικές ιδιότητες ώστε η βροχή και η σκόνη να μη μένουν πάνω του.  Στη συσκευασία των 006 περιλαμβάνεται άλλος ένας φακός, διάφανος, μαζί με σκληρή θήκη μεταφοράς του σετ, και πανάκι καθαρισμού.

Τα χαμηλό βάρος των 006 σε συνδυασμό με τα ελαστικά σημεία επαφής από γόμα "Megol" συνεργάζονταν ώστε τα γυαλιά να μένουν στη θέση τους σε κραδασμούς ή όταν έσκυβα να κοιτάξω τον παλμογράφο. Το ελαστικό μυτάκι των 006 δυστυχώς είναι ενσωματωμένο στο πλαίσιο και δεν αντικαθίσταται, αν χρειαστεί.

Salice Bolt & 006
Τι μου αρέσει στο Salice Bolt ITA
Τι δεν μου αρέσει στο Salice Bolt ITA
  • Euro-styling: Πιο Ιταλία, δεν γίνεται!
  • Όμορφο, "μαζεμένο" design
  • Μηχανισμός προσαρμογής
  • Υπάρχει γυαλί που είναι σετάκι
  • Τιμή
  • Χοντροκομμένοι ιμάντες - ογκώδη κουμπώματα
  • Βάρος
Τι μου αρέσει στα Salice 006 ITA
Τι δεν μου αρέσει στα Salice 006 ITA
  • Euro-styling με την υπογραφή του Alessandro Petacchi
  • Αεριζόμενοι φακοί με επίστρωση IDRO
  • Πακέτο αγοράς
  • Υπάρχει κράνος που είναι σετάκι
  • Βάρος
  • Τιμή
  • Το ελαστικό μυτάκι είναι ενσωματωμένο στο πλαίσιο και δεν αντικαθίσταται
  • Σε λεπτότερα πρόσωπα, δείχνουν μεγάλα

Βαθμολογία Bolt ITA:7/10 σαμπρελάκια

Βαθμολογία 006 ITA:8/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Salice| Αντιπρόσωπος: To Podilato