Pearl Izumi Pro Leader II παπούτσια ποδηλασίας δρόμου

Τα Pro Leader II (€299,00 €270,00 στο Topcycles.gr) είναι τα κορυφαία παπούτσια ποδηλασίας δρόμου της Pearl Izumi και διαθέτουν την τεχνολογία "1:1 Adaptive Fit", η οποία τους επιτρέπει να προσαρμοστούν στο μοναδικό σχήμα κάθε ποδιού και παράλληλα να εξαλείφονται σημεία έντονης πίεσης (hot spots) χωρίς να θυσιάζεται η μεταφορά δύναμης προς τα πετάλια. Η κατασκευή "Second Skin" από λεπτά, μη-ελαστικά υφάσματα σε συνδυασμό με το σύστημα σύσφιξης Boa τα καθιστά ως μία από τις ελαφρύτερες επιλογές με βάρος μόλις 245gr/παπούτσι στο μέγεθος 43. Τα παπούτσια της δοκιμής ζυγίστηκαν στα 309gr/τμχ. στο μέγεθος 45, με τοποθετημένο σχαράκι Shimano SPD-SL.

Χρησιμοποιώ τα Pro Leader II από τις αρχές του 2015. Ενώ θεωρώ την εφαρμογή τους εξαιρετική, οι πρώτες 2-3 προπονήσεις μ' αυτά δεν ήταν τόσο άνετες: μέχρι το "1:1 Adaptive Fit" να επιτρέψει στα παπούτσια να πάρουν το σχήμα των ποδιών μου, με ενοχλούσαν στον αχίλλειο τένοντα. Στη δεύτερη μου προπόνηση χρειάστηκε να βάλω Hansaplast στο σημείο αυτό για να μειώσω την ενόχληση, όμως μετά από συνολικά 200Km, τα παπούτσια σταμάτησαν να μ' ενοχλούν και ξεκίνησα ν' απολαμβάνω την καλή εφαρμογή τους.

Pearl Izumi Pro Leader παπούτσια ποδηλασίας δρόμου

Το "Power Web" ύφασμα φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά του, καθώς τα παπούτσια έχουν γράψει περίπου 5.500Km μετά το "στρώσιμο" τους, και δε δείχνουν να έχουν ξεχειλώσει ή αποκτήσει οποιαδήποτε ελαστικότητα που θα μου στερούσε δύναμη από το πεταλάρισμα. Με άλλα λόγια, μέχρι στιγμής κρατούν τέλεια το σχήμα που πήραν πάνω στα πόδια μου. Η αίσθηση αυτή συμπληρώνεται πολύ καλά από το Boa, που τυλίγει ομοιόμορφα το συρματόσχοινο σφίγγοντας εξίσου την εσωτερική και εξωτερική πλευρά κάθε παπουτσιού.

Pearl Izumi Pro Leader παπούτσια ποδηλασίας δρόμου

Αυτό που παρατήρησα πριν καν προλάβω να επικεντρωθώ στην αίσθηση των Pro Leader II κατά το πεταλάρισμα, είναι το σκληρό υλικό του τακουνιού τους που προσφέρει μειωμένη πρόσφυση σε λείες επιφάνειες, και κάνει αρκετή φασαρία στο περπάτημα (αν κοιμάται κάποιος μέσα στο δωμάτιο την ώρα που ντύνεστε για την προπόνηση, πιθανότατα θα τον ξυπνήσετε). Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράπονο μου από τα συγκεκριμένα παπούτσια, και δε θα επεκταθώ άλλο γιατί εύλογα κάποιος θα πει "τα αγωνιστικά παπούτσια δεν είναι για περπάτημα".

Pearl Izumi Pro Leader παπούτσια ποδηλασίας δρόμου

Η σόλα ανθρακονημάτων Octane 1:1 Power Plate αποτελείται από uni-directional carbon για υψηλή ακαμψία και χαμηλό βάρος, αρετές που συνδυάζει με το πολύ χαμηλό προφίλ των 6.5mm. Η σχεδίαση Direct-Vent με αεραγωγούς στο εμπρόσθιο τμήμα για δροσισμό και διοχέτευση ιδρώτα/νερού υποστηρίζει πολύ καλά το απολύτως διαπνέον άνω τμήμα του παπουτσιού. Η ανατομική υποστήριξη που παρέχεται από τη σόλα του παπουτσιού είναι σωστά μελετημένη με αποτέλεσμα ακόμη και σε πολύ δυνατές προσπάθειες να μη νιώθω άβολα ή πως τα πόδια μου δεν υποστηρίζονται επαρκώς.

Όπως ήταν αναμενόμενο όμως, η υπερ-άκαμπτη carbon σόλα υπενθύμισε τον αγωνιστικό της προσανατολισμό μετά τις 5 ώρες πεταλαρίσματος, επιβραβεύοντας τα πέλματα μου με κάποια μουδιάσματα. Μέχρι τις 4½-4¾ ώρες όμως, δεν είχα αισθητές ενοχλήσεις.

Pearl Izumi Pro Leader παπούτσια ποδηλασίας δρόμου

Τα Pearl Izumi Pro Leader II είναι κορυφαία αγωνιστικά παπούτσια για ποδηλασία δρόμου, συνοδευόμενα από την αντίστοιχη τιμή, τεχνολογία και ποιότητα κατασκευής. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα ως παπούτσια προπόνησης & αγώνων -ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες- ενώ η απόλυτα διαπνέουσα κατασκευή τους επιβάλλει τα καλύμματα παπουτσιών όταν η θερμοκρασία πέσει σε φθινοπωρινά-χειμερινά επίπεδα. Για όσους δεν αγαπούν το έντονο κόκκινο χρώμα, τα Pro Leader II διατίθενται και σε μαύρο-λευκό. Τα μεγέθη τους ξεκινάνε από το 38 και φτάνουν έως το 49, ενώ στην ελληνική αγορά δεν διατίθενται μισά (½) μεγέθη.

Τι μου αρέσει στα Pro Leader IIΤι δεν μου αρέσει στα Pro Leader II
Σχεδίαση - εμφάνιση Το τακούνι από σκληρό υλικό έχει μειωμένη πρόσφυση σε λείες επιφάνειες
Διαθέσιμα σε 2 χρωματικούς συνδυασμούς (Κόκκινο-Μαύρο-Λευκό & Μαύρο-Λευκό) Τα ματ και δικτυωτά υλικά είναι σχετικά δύσκολα στον καθαρισμό
Ποιότητα κατασκευής Μικρά μεγέθη (απόκλιση κατά μισό έως ένα μέγεθος από το μέσο όρο της αγοράς)
Εφαρμογή  
Κορυφαία διαπνοή  
Ακαμψία σόλας - συνολική αίσθηση  
Χαμηλό βάρος  

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Pearl Izumi

Κατάστημα: Top Cycles