Endura Humvee shorts

(Κουρσάδες μπορείτε να πάτε στο επόμενο θέμα. Μόνο εγκυκλοπαιδικές γνώσεις θα βρείτε εδώ.)

Παρέλαβα και δοκίμασα το σορτσάκι της Endura εδώ και κάποιες εβδομάδες. Τώρα είμαι σε θέση να βγάλω τα πρώτα συμπεράσματα. Η συνολική εικόνα κρίνεται καλή και κερδίζει τις εντυπώσεις. Για εμένα ήταν περισσότερο ανακάλυψη ενός διαφορετικού τρόπου αμφίεσης. Συνέκρινα και άλλα και έβγαλα τα συμπεράσματά μου.

Φορώντας το σορτσάκι ένιωσα λίγο άβολα όπως τότε που πρώτο-φορούσα λύκρα. Μετά από κάμποσο καιρό αποκλειστικής χρήσης κολάν στο ποδήλατο τα είχα συνηθίσει τόσο που δεν με ένοιαζαν πια τα αδιάκριτα βλέμματα από μη-ποδηλάτες. Τώρα έκανα ένα βήμα πίσω. Γύριζα σε κάτι πιο «πολιτικό» και ένιωθα άβολα ανάμεσα σε ποδηλάτες με φουλ λύκρα. Ξεκίνησα μάλλον λίγο αρνητικά προδιαθετιμένος σκεπτόμενος πως για να έχω απλά 2 έξτρα τσέπες δεν χρειάζεται όλο αυτό. Το τεστ όμως δεν είχε τελειώσει. Μόλις ξεκινούσε, υπομονή λοιπόν.

Βάζοντας το σορτσάκι στο μικροσκόπιο προκύπτουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Φτιαγμένο από ανθεκτικό νάιλον επενδεδυμένο με Teflon για βασική προστασία από βροχή και εμποτισμό της βρωμιάς.
  • Τρεις χρωματικοί συνδυασμοί.
  • Mesh εσώρουχο, αφαιρούμενο με αντιβακτηριδιακό, μαξιλαράκι. Το εσώρουχο με το pad διατείθεται και ως ανταλλακτικό. Το βρίσκουμε διαθέσιμο με μαξιλαράκι σε 2 ποιότητες. Ανάλογα με τις ώρες που περνάμε στη σέλα και την αντοχή μας στην ευαίσθητη περιοχή μπορούμε να διαλέξουμε το ίδιο ή αναβάθμιση στο επόμενο μοντέλο.
  • Πλευρικοί αεραγωγοί με φερμουάρ για τις πιο ζεστές ημέρες.
  • Δύο οπίσθιες τσέπες σε μέγεθος για χάρτη, δύο μπροστινές με φερμουάρ για ασφάλεια, τσέπη τύπου "cargo" και τσέπη κινητού με φερμουάρ.
  • Stretch υλικό στον καβάλο και την πλάτη για καλύτερη εφαρμογή στο σώμα.
  • Ρυθμιζόμενη ζώνη μέσης για το επιθυμητό σφίξιμο.
  • Διατίθεται και έκδοση σε μήκος 3/4. Πέραν από το εμφανισιακό κομμάτι, η μακρύτερη έκδοση καλύπτει τα γόνατα από χτυπήματα και από το κρύο. Επίσης η μακρύτερη έκδοση έχει δοκιμαστεί από το περιοδικό Cycling Plus δίνοντας την εξής ετυμηγορία: Cycling Plus Magazine Review: Score: 9/10. "At a good price, the Hummvees dish out loads of features for the money... Pocket-packed extravaganza, great on the bike and well priced".
  • Reflective flashes. Αντανακλαστικά για να φαινόμαστε όταν η βόλτα άργησε να «κλείσει» και μας πήρε το σκοτάδι. 

Η casual εμφάνιση που αρχικά μου ξένισε άρχισε να μου αρέσει στη συνέχεια. Σε εξερευνητικές βόλτες εκτίμησα τις τσέπες που μπορούσαν να τακτοποιήσουν μπόλικα συμπράγκαλα. Δεν θα ήταν επιλογή μου σε αγώνα που μετράει πρώτιστα η άνεση κινήσεων και η έλλειψη βάρους. Όμως σε βόλτα και ειδικά σε χαλαρό ρυθμό έρχεται κουτί. Η εύκολη πρόσβαση σε πράγματα είναι πρωτοφανής για εμένα που είχα συνηθήσει να βγάζω το σακίδιο για το κάθε τι. Από φαγητό μέχρι τη φωτογραφική μηχανή. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι πως όταν φτάνω πια σπίτι μετά από μια χορταστική βόλτα βγάζω τα κλειδιά από την τσέπη μου σαν να φορούσα το τζιν μου. Ευχάριστη λεπτομέρεια που ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θα άξιζε μόνη της για να κουβαλάω το σορτσάκι σε όλη τη βόλτα.

Εν κατακλείδι, το σορτσάκι είναι σαφώς άξιο για τα λεφτά του (€54 το κοντό / €55 το μακρύ) και τον ανταγωνισμό του. Σαν χρησιμότητα πηγαίνουμε σε προσωπικά γούστα (π.χ. ο Σαπουνάκης τρέχει μόνο με σορτσάκια και ποτέ κολάν). Δεν θα το φορέσω σε αγώνα εκτός ίσως από αγώνα περιπέτειας. Σε βόλτα του ΣΚ αυτή την εποχή πάντως κοιτάζω να το έχω καθαρό για να το βάλω.

Σε πιο ψυχρό καιρό, δοκίμασα το σορτσάκι μόνο του με κανονικό μακρύ κολάν από μέσα και έβγαλα κάποια παραπάνω συμπεράσματα. Ο συνδυασμός είναι εφικτός και χωρίς πρόβλημα. Δίνει παραπάνω ζέστη και προστατεύει το κολάν και τη λεκάνη από πλαϊνά πεσίματα. Δε γδέρνει ή φθείρει το κολάν εσωτερικά, οπότε ο συνδυασμός είναι εφικτός για πιο κρύο καιρό. Μόνο στοιχείο υπό εξέταση παραμένει η αντοχή στο χρόνο σε χρήση trail με τα κλαδιά και τις πέτρες να ζηλεύουν το καινούριο μου σορτσάκι. Έταιρο σορτσάκι της εταιρείας (burner & singletrack) που δοκίμασα είναι σαφώς πιο θωρακισμένα σε τούμπες και τριβές (cordura). Επίσης τα τελευταία έχουν πιο fit ραφή.

Αν κρύψουμε την τιμή, βαθμολογώ το Humvee baggie με 7/10. Κόβω ένα πόντο (σαμπρελάκι) για κάθε ψεγάδι που αναφέρω παραπάνω. Λόγω τιμής, όμως, καλύπτει αυτό το δίφραγκο. Έτσι είμαστε δίκαιοι. Χωρίς ενδοιασμό του αξίζει ένα 9!

Βαθμολογία:
9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Endura.co.uk

Αντιπρόσωπος: Loukas Bikes.com (Τηλ.210-6139275)