Μετά το laptop των $100 έρχεται το κράνος ...του €1!

Ακολουθώντας τα βήματα του "Laptop των $100", ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της μη-μηχανοκίνητης μετακίνησης ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες τη διάθεση ποδηλατικών κρανών οικολογικής κατασκευής που πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, στη συμβολική τιμή του €1, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενισχυθεί περισσότερο η χρήση του ποδηλάτου για τις αστικές μετακινήσεις εντός των πόλεων της Ε.Ε. καθώς και η μείωση χρήσης του αυτοκινήτου.

Το "Europäische Fahrradhelm 1" ή EF1 για συντομία διαθέτει κέλυφος και ιμάντες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, ενώ στη θέση του αφρού EPS βρίσκεται ένα νέο, οικολογικό και απόλυτα βιοδιασπώμενο υποκατάστατο που παράγεται από μια μείξη επεξεργασμένων κτηνοτροφικών λυμάτων, φυτικών ρυτινών και καρβουνόσκονης. Η οφέλιμη ζωή του κράνους -αν δεν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα- είναι 28 μήνες: Έπειτα, το υποκατάστατο του EPS "Scheiße BioSchaum" αρχίζει να βιοδιασπάται και το EF1 δεν είναι πλέον ασφαλές. Τα καλά νέα είναι όμως ότι η αντικατάσταση των μεταχειρισμένων κρανών που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους ή εμπλέκονται σε ατυχήματα θα είναι δωρεάν.

Η διάθεση του EF1 αναμένεται να ξεκινήσει μαζικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, εποχή όπου ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα σχολεία της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση του κράνους θα είναι η επίδειξη σχολικής/αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και η καταβολή του αντιτίμου (€1!) ενώ δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες άνω των 14 ετών.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο διάθεσης του EF1 αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και μόνος φόβος των αρμοδίων είναι οι προειδοποιήσεις ορισμένων κατασκευαστών κρανών για προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθώς αναμένεται να χάσουν σημαντικό μέρος του τζίρου τους από τα φθηνά και μεσαίας κατηγορίας προϊόντα τους που θα παραμείνουν απούλητα.

Προσοχή! Η παρούσα είδηση δεν είναι πραγματική - πρόκειται για φάρσα της 1ης Απρίλη 2011!