Πλήρης ανανέωση για τη Shimano Deore XT!

Ανεβαίνει ο πήχης στο ΜΤΒ με τη νέα Μ780

Η Shimano Deore XT, η πρώτη σειρά εξαρτημάτων παραγωγής για ποδήλατα βουνού, γιορτάζει τα 30ά της γενέθλια με μια πλήρη ανανέωση. Από τότε που εμφανίστηκε έως και τώρα, η δημοφιλής σειρά εξαρτημάτων αποτελεί το μέτρο σύγκρισης στην τεχνολογία, ποιότητα, καινοτομία και επιδόσεις προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων που καλύπτουν αρκετά είδη ορεινής ποδηλασίας (MTB XC, All-Mountain και Trail). Έτσι, από τον ερχόμενο Ιούλιο η νέα σειρά ΧΤ Μ780 θα χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές επιλογές:

  • Δισκοβραχίονας διπλός (38-26T και 40-28T) ή τριπλός (42-32-24T αντί 22Τ για βελτιωμένη αποδοτικότητα σε συνδυασμό με οπ.γρανάζι 36Τ).
  • Χρωματική επιλογή μεταξύ ασημί-μαύρου

Μετάδοση

Ο πίσω εκτροχιαστής τύπου Shadow συνεχώς βελτιώνεται και σε συνδυασμό με την τελευταία σχεδιαστική εξέλιξη του χειριστηρίου, η Shimano δηλώνει ότι αυξάνεται η γενική σταθερότητα του συστήματος (σ.σ. υποθέτουμε πως εννοούν ότι χρειάζεται λιγότερο συχνά ρύθμιση των ταχυτήτων). Κεκλιμένες βίδες ρύθμισης και βίδα σφιγκτήρα καθιστούν τον νέο εμπρόσθιο εκτροχιαστή πιο φιλικό προς τους μηχανικούς και η επιλογή direct mount (διαθέσιμη ήδη από την προηγούμενη γενιά XT) συνεχίζει να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στους κατασκευαστές πλαισίων. Η νέα 10πλη μετάδοση με αλυσίδα HG-X μονής κατεύθυνσης εξασφαλίζει τις βέλτιστες επιδόσεις συνδυαζόμενη με το δισκοβραχίονα και την κασέτα γραναζιών Hyperglide της σειράς. Η κασέτα διατίθεται σε τρία διαφορετικά γραναζώματα: 11-36δόντια, 11-34δόντια, 11-32δόντια, με την πρώτη επιλογή να απευθύνεται κυρίως σε 29άρια ΜΤΒ.

Δισκόφρενα Ice Technology

Τα νέα XT Servo-Wave δισκόφρενα λέγεται πως παρουσιάζουν αλματώδη εξέλιξη στο φρενάρισμα, τον έλεγχο και την αποβολή της θερμότητας. Οι νέες, συμπαγέστερων διαστάσεων δαγκάνες με υπερμεγέθη κεραμικά πιστόνια 22mm συνδυάζονται με νέες, ελαφρύτερες μανέττες φρένων που όμως παράγουν μεγαλύτερη δύναμη πέδησης.

Οι Deore XT δισκόπλακες Ice-Tech (160, 180 και 203mm) αποτελούνται από μια κατασκευή "σάντουιτς" τριών στρώσεων με έναν αλουμινένιο πυρήνα που καλύπτεται από ανοξείδωτο ατσάλι. Η ταχύτερη αποβολή θερμότητας του αλουμινίου, σύμφωνα με την Ιαπωνική εταιρία, βοηθά στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας στη δισκόπλακα κατά περίπου 100 βαθμούς Κελσίου (!!!). Υπάρχει επίσης η επιλογή τακακιών Ice Tech με ψύκτρες αλουμινίου για τη μείωση επιφανειακής θερμοκρασίας στα τακάκια κατά 50 βαθμούς ακόμη. Το αποτέλεσμα είναι η υψηλή δύναμη πέδησης καθώς και κανένα σημάδι απώλειας αυτής σε παρατεταμένα φρεναρίσματα. Οι δισκόπλακες Ice-Tech θα είναι διαθέσιμες με διεπαφή Center Lock, αλλά και 6-βιδών.

Οι μηχανικοί θα εκτιμήσουν το ενσωματωμένο μονής κατεύθυνσης σύστημα εξαέρωσης ενώ οι αναβάτες θα χαρούν την επιλογή τοποθέτησης χειριστηρίου ταχυτήτων Ispec που μειώνει το βάρος κατά λίγα γραμμάρια και "καθαρίζει" ελαφρώς το τιμόνι. Οι μανέττες των φρένων διαθέτουν ρύθμιση απόστασης εφαρμογής του φρένου και άνευ εργαλείων ρυθμ.απόστασης από τις χειρολαβές.

Τροχοί και πετάλια

Η Deore XT προσφέρει εξειδικευμένα σετ τροχών για χρήση trail και XC. Οι τροχοί trail είναι εφοδιασμένοι με ανοδιωμένα στεφάνια αλουμινίου 21c tubeless. Ο εμπρόσθιος τροχός διαθέτει τον άξονα 15mm E-thru της Shimano για βελτιωμένη ακαμψία. Για τον οπίσθιο τροχό υπάρχει η επιλογή μεταξύ 12mm E-Thru άξονα και κλασικού μπλοκάζ.

Οι τροχοί XC έχουν αλουμινένια ανοδιωμένα στεφάνια 19c tubeless. Ο εμπρόσθιος τροχός διαθέτει τον άξονα 15mm E-thru της Shimano ή κλασικό μπλοκάζ, κατ' επιλογή του πελάτη. Ο οπίσθιος τροχός διατίθεται αποκλειστικά με κλασικό μπλοκάζ. Όλοι οι τροχοί Deore XT κυλούν πάνω στα αξιόπιστα ρουλεμάν μπίλιας-κώνου της Shimano, έχουν διεπαφή δισκόπλακας Center Lock και 24 ανοξείδωτες ατσάλινες ακτίνες εμπρός και πίσω.

Η νέα XT περιλαμβάνει επίσης ένα ελαφρύ πετάλι XC, το PD-M780, με αυξημένη επιφάνεια επαφής με το παπούτσι (5 φορές μεγαλύτερη από το τρέχον μοντέλο PD-M770!) για δραματικά αυξημένη σταθερότητα. Ένα ωοειδές, λεπτότερου προφίλ κάλυμμα άξονα του πεταλιού αποβάλλει τη λάσπη καλύτερα από το προηγούμενο σχέδιο για βελτιωμένες χειμερινές επιδόσεις. Το βάρος του νέου πεταλιού: 343 gr/ζεύγος! Παράλληλα, θα διατίθεται και το PD-M785 με ενσωματωμένο κλωβό για αυξημένη σταθερότητα στοχεύοντας στο μονοπατίσιο κοινό της ορεινής ποδηλασίας. Η επιφάνεια επαφής του με το παπούτσι είναι αυξημένη κατά 750% σε σχέση με το PD-M770, ενώ το βάρος του είναι μόλις 408 gr/ζεύγος.

H Shimano παρουσιάζει εξαρτήματα DEORE XT ειδικά για ποδήλατα Trekking ("Τ780")

Από τον ερχόμενο Αύγουστο η Shimano θα προσφέρει ένα ολοκαίνουργιο γκρουπ εξαρτημάτων DEORE XT, περιλαμβάνοντας μια ευρεία γκάμα εξειδικευμένων εξαρτημάτων Trekking. Τα 10τάχυτα αυτά εξαρτήματα θα αποτελούν την ποιοτική και σχεδιαστική κορυφή της Ιαπωνικής εταιρίας στον τομέα Trekking, και εκτός της εξειδικευμένης μετάδοσης, η XT θα προσφέρει δισκόφρενα και V-Brakes, sports hub δυναμό και ένα ολοκαίνουργιο πετάλι εξελιγμένο ειδικά για τη σημαντική αυτή μερίδα της αγοράς. Τα προϊόντα αυτά θα διατίθενται σε δύο χρώματα, μάυρο και ασημί.

Ο δισκοβραχίονας Hollowtech II θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: Την FC-T781 (48-36-26T & 44-32-24T: συμβατή με κάλυμμα αλυσίδας) και την FC-T780 (48-36-26T: μη-συμβατή με κάλυμμα αλυσίδας). Και οι δύο εκδόσεις θα διαθέτουν ενσωματωμένο προφυλακτήρα αλυσίδας.

Οι νέοι εκτροχιαστές XT για trekking έχουν κατασκευή "double servo" που βελτιώνει τη δυνατότητα ρύθμισης και αντιστέκεται στα στοιχεία της φύσης. Ο οπίσθιος εκτροχιαστής παραμένει συνεχώς κοντά στα γρανάζια, επιτρέποντας ομαλές και αβίαστες αλλαγές ταχυτήτων, ενώ οι επιλογές της trekking κασέτας Deore XT που περιλαμβάνουν γραναζώματα 11-32T και 11-34T μπορούν να συνδυαστούν με τη νέα 10πλη αλυσίδα μονής κατεύθυνσης HG-X, CN-HG94.

Η Deore XT Τ780 διαθέτει φρένα V-Brakes όπως και Servo-Wave δισκόφρενα με εργονομικές μανέττες τριών δακτύλων, ειδικά σχεδιασμένες για χρήση trekking. Δίδεται επίσης η επιλογή τακακιών δισκόφρενου μεταξύ μεταλλικών και resin. Οι δισκόπλακες Ice Technologies σε διάμετρο 160mm και 180mm με κατασκευή αλουμινένιου πυρήνα και ανοξείδωτων ατσάλινων επιφανειών πέδησης σε Center Lock ή 6-βιδών εκδόσεις κάνουν την παρουσία τους και εδώ, προσφέροντας τα ίδια πλεονεκτήματα με την ΜΤΒ σειρά της ΧΤ.

Το νέο γκρουπ εξαρτημάτων περιλαμβάνει δύο νέα δυναμό κέντρου 6V-3.0W. Το DH-T785 είναι η συμβατή με δισκόφρενο Center Lock εκδοχή και το DH-T780 απευθύνεται σε όσους προτιμούν τα V-Brakes. Αμφότερα βασίζονται σε χαμηλού βάρους σχεδίαση (483gr) μέσω της αξιοποίησης αλουμινένιου έλικα και άξονα.

Τέλος, η Shimano θα παρουσιάσει μαζί με τη σειρά ένα νέο πετάλι XT, το PD-T780 ειδικά για χρήση trekking, με βάρος 392gr/ζεύγος. Το μοντέλο αυτό χαρακτηρίζεται από τη διάταξη πρόσδεσης SPD στη μία του πλευρά και μια επίπεδη πλατφόρμα στην άλλη. Το πετάλι αυτό, λόγω της προορισμένης του χρήσης, διαθέτει ενσωματωμένο ανακλαστήρα για αυξημένη ασφάλεια.

Πολλές και σημαντικές οι αλλαγές για το γκρουπ Deore XT "780", οι οποίες σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Shimano Deore XT στα επόμενα 30 χρόνια...