Νέα Ultegra Di2 "6870" από τη Shimano

Σήμερα η Shimano ανακοίνωσε τη δεύτερη γενιά Ultegra Di2, που βασίζεται στο νέο groupset 6800 της ιαπωνικής εταιρίας. Η κατασκευάστρια δηλώνει πως το "DNA" της μηχανικής και της ηλεκτρονικής σειράς είναι κοινό, όπως ο τετράκτινος δισκοβραχίονας, οι 11πλές κασέτες γραναζιών, οι δαγκάνες φρένων, η Sil-tec αλυσίδα αλλά και οι 11πλοί τροχοί. Η διαφοροποίηση τους είναι τα χειριστήρια και οι εκτροχιαστές, όπου τα κομμάτια της 6870 προσφέρουν ηλεκτρονικές αλλαγές αντικαθιστώντας πλήρως τα συρματόσχοινα της 6800.

Σε σχέση με την προηγούμενη Ultegra Di2 6770, η 6870 προσφέρει βελτιωμένη εργονομία στα χειριστήρια, λεπτότερα ελαστικά καλύμματα που βελτιώνουν τον έλεγχο, αλλά και πιο διακριτό σχήμα στο κουμπί αλλαγής. Επίσης, προσφέρονται πλέον χειριστήρια ST-6871 για τιμόνια χρονομέτρου που προσφέρουν το ίδιο φρενάρισμα με τα Dura-Ace ST-9071 επιτρέποντας στον ποδηλάτη να αλλάζει ταχύτητες και να φρενάρει ταυτόχρονα.

Νέα Ultegra Di2 6870 από τη Shimano

Οι εκτροχιαστές είναι πιο συμπαγείς και ελαφρύτεροι από τους προκατόχους τους. Ο πίσω εκτροχιαστής διαθέτει πλέον σύστημα ασφαλείας που τον κινεί αυτόματα σε μια πιο προστατευμένη θέση, στην περίπτωση πρόσκρουσης. Υπάρχουν δύο εκδόσεις του: Μία SS για κασέτες έως 28T και μία GS για κασέτες έως 32T, ενώ και οι δύο υποστηρίζουν το "multi shifting", δηλαδή τη δυνατότητα του εκτροχιαστή να μετακινηθεί από το ένα άκρο της κασέτας στο άλλο με ένα πάτημα του κουμπιού αλλαγής. Προγραμματισμός μέσω της πλατφόρμας E-tube μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία αυτή σε αλλαγή δύο ή τριών γραναζιών κάθε φορά, όπως και την ταχύτητα αλλαγής (5 κλίμακες ταχύτητας, από πολύ αργή έως πολύ γρήγορη).

E-tube

Η Ultegra 6870 πατά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα E-tube η οποία προσφέρει δυνατότητα προγραμματισμού μέσω ειδικού λογισμικού. Εκτός ταχύτητας αλλαγών και αριθμού γραναζιών στο multi shift, τα χειριστήρια δέχονται ξεχωριστό προγραμματισμό για κάθε πλήκτρο τους, ενώ το λογισμικό της σειράς μπορεί να δεχτεί αναβαθμίσεις μετά την αγορά. Επίσης, η ψηφιακή πλατφόρμα E-tube καθιστά την Ultegra 6870 συμβατή με εξτρά χειριστήρια όπως τα Dura-Ace sprint και Roubaix ώστε ο ποδηλάτης να μπορεί ν' αλλάζει ταχύτητες και από άλλες θέσεις οδήγησης.

Βάρη εξαρτημάτων

  • Χειριστήρια ST-6870: 295 γραμμάρια
  • Οπ.Εκτροχιαστής RD-6870 SS: 250 γραμμάρια
  • Οπ.Εκτροχιαστής RD-6870 GS: 260 γραμμάρια
  • Εμπρ.Εκτροχιαστής FD-6870 braze-on: 155 γραμμάρια
  • Χειριστήρια ST-6871: 142 γραμμάρια