Νέα σειρά Shimano Dura Ace για το 2017

Ήταν αναμενόμενο να δούμε μια νέα Dura Ace από τη Shimano για το 2017, καθώς η τρέχουσα γενιά "9000" ήδη μετρά 4 χρόνια στην αγορά. Επίσης, ήταν σίγουρο ότι πλέον η κορυφαία ιαπωνική σειρά δρόμου θα προσέφερε τα υδραυλικά δισκόφρενα ως επιλογή. Η νέα Dura Ace φέρει τον κωδικό "9100" και θα διατίθεται στην αγορά σε 4 διαφορετικές εκδόσεις:

Dura Ace 2017 εκδόσεις
Κωδικός 9100 9120 9150 9170
Αλλαγές Ταχυτήτων Μηχανικές Μηχανικές Ηλεκτρονικές (Di2) Ηλεκτρονικές (Di2)
Φρένα Μηχανικά στεφάνης Υδραυλικά Δισκόφρενα Μηχανικά στεφάνης Υδραυλικά Δισκόφρενα

Υποθέτω ότι η 9100 απευθύνεται σε όσους ακόμη χρησιμοποιούν γραφομηχανή "επειδή τα κομπιούτερ κολλάνε ιούς" ή/και όσους θέλουν ν' αναβαθμίσουν το υπάρχον κουρσάκι τους χωρίς να πληρώσουν το κόστος των ηλεκτρονικών αλλαγών.

Φρένα

duraace 2017 φρένα

Ίσως η εμφανέστερη αναβάθμιση της Dura Ace είναι τα υδραυλικά δισκόφρενα. Όμως, ακόμη και τα συμβατικά μηχανικά φρένα της 9100 είναι βελτιωμένα σε σχέση με αυτά της σειράς 9000, προσφέροντας αυξημένη ακαμψία άρα και καλύτερες επιδόσεις.

Powermeter (FC-R9100-P)

duraace powermeter

Με τα powermeters να έχουν καθιερωθεί πλέον ως αναγκαία για όσους παίρνουν την προπόνηση τους στα σοβαρά, η Shimano δε μπορούσε να μείνει άλλο εκτός παιχνιδιού. ΑΝΤ+ / Bluetooth συνδεσιμότητα, ανεξάρτητη μέτρηση ισχύος για κάθε πόδι και επαναφόρτιση μέσω μαγνητικού καλωδίου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πρώτου powermeter που φέρει το λογότυπο Shimano. Η καθαρή αισθητική που δένει απόλυτα με τα υπόλοιπα εξαρτήματα της σειράς είναι άλλο ένα πλεονέκτημα για όσουν αρέσκονται σε "straight groups" (δηλαδή όλα τους τα εξαρτήματα να ανήκουν στην ίδια σειρά).

Βελτιωμένη εργονομία

duraace 2017 χειριστήρια

Ευκολότερες αλλαγές ταχυτήτων σε δύσκολες συνθήκες ποδηλασίας προσφέρει το νέο σχήμα των κουμπιών αλλαγών στις δύο Di2 εκδόσεις της νέας Dura Ace (9150 / 9170). Σύμφωνα με τη Shimano, η ποδηλασία με χειμερινά γάντια ή/και σε κακοτράχαλο οδόστρωμα δε συνεπάγεται πλέον ασάφεια στις αλλαγές. Τα κουμπιά είναι μεγαλύτερα, και η αίσθηση τους πιο θετική.

Junction Box (EW-WU111)

Το νέο junction box της Di2 δε χρειάζεται να κρεμαστεί από το λαιμό του τιμονιού. Μπορεί να τοποθετηθεί σε συμβατά πλαίσια (ορισμένοι κατασκευαστές θα προσφέρουν πλαίσια με ειδική υποδοχή) ή ως τάπα τιμονιού (ενδέχεται να χρειάζεται τρύπημα το τιμόνι ή ειδικό τιμόνι με τρύπες για τα καλώδια). Επίσης, προσφέρει ενσωματωμένη συνδεσιμότητα ANT+ / Bluetooth ώστε οι 9150 / 9170 να "μιλούν" με συμβατά κοντέρ χωρίς την ανάγκη του D-Fly, αλλά και να αναβαθμίζεται το λογισμικό των εξαρτημάτων μέσω mobile εφαρμογής.

Άλλα

duraace 2017 εκτροχιαστές di2

Οι εκτροχιαστές Di2 είναι πιο μαζεμένοι σε μέγεθος, με τον πίσω εκτροχιαστή να χρησιμοποιεί τη γεωμετρία Shadow που βρίσκουμε στις βουνίσιες σειρές της Shimano. Επίσης -το άφησα για τελευταίο- η γενική εμφάνιση της σειράς θυμίζει πολύ την XTR M9000: τόσο οι γραμμές, όσο και το φινίρισμα της, το οποίο δείχνει να είναι κάποιο ντεγκραντέ από το γκρι της XTR σε μαύρο ματ.