Αναδιπλούμενοι τροχοί Crossbreed

Κανένα ποδήλατο, σε όποιο βαθμό και αν αποσυναρμολογηθεί, δε μπορεί να γίνει μικρότερο απ' ότι ο σκελετός ή οι τροχοί του. Σκελετούς που διπλώνουν ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, όλοι έχουμε δει. Τροχούς που διπλώνουν όμως; Τόσα χρόνια ποδηλάτης, τέτοιες ρόδες δε ματάδα!

Ο Duncan Fitzsimmons σχεδίασε τον τροχό Crossbreed για αστική χρήση, με σκοπό να χρησιμοποιείται σε "υψηλής ποιότητας ποδήλατα πόλης ή ποδήλατα ταχυμεταφορών", όπου οι επιδόσεις των μεγάλων τροχών είναι απαραίτητες. Ο μαύροι τετράκτινοι τροχοί διπλώνουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χωρίς τη χρήση εργαλείων, ενώ η εμφάνιση τους τραβά το βλέμμα ακόμη και του πιο ποδηλατικά αδαή περαστικού.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα στο βασίλειο των διπλωτών τροχών, αφού υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί:

  • Δεν υπάρχουν πλάγιες επιφάνειες πέδησης για να λειτουργήσουν οι Crossbreed με φρένα στεφάνης. Άρα, ξεχνάμε τη χρήση τους σε οποιοδήποτε ποδήλατο δε διαθέτει δισκόφρενα. Bye-bye κουρσάκια και προσιτά trekking/city bikes!
  • Οι εν λόγω τροχοί μπορούν να δεχτούν μόνο tubular (μπουαγιώ) ελαστικά, τα οποία όμως είναι ακριβότερα από τα συμβατικά (clinchers), υπάρχουν λίγες επιλογές πελμάτων -αφού προορίζονται μόνο για χρήση δρόμου- και δεν επισκευάζονται σε περίπτωση σκασίματος.
  • Η κατασκευή των Crossbreed δεν μπορεί να γίνει από άλλο υλικό εκτός των ανθρακονημάτων, αφού σύμφωνα με τον σχεδιαστή τους, οποιοδήποτε άλλο υλικό "θα τις κάνει να ζυγίζουν ένα τόνο". Άρα, δεν είναι για τον καθένα και μάλλον θα καταλήξουν ως μόδα για τους μετροσέξουαλ ποδηλάτες της καφετέριας.

Υπάρχει όμως και μία εξωποδηλατική εφαρμογή όπου οι Crossbreed θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι: Τα αναπηρικά καροτσάκια. Μέχρι τώρα, ήταν πολύ δύσκολο να κατασκευαστούν υψηλής ποιότητας αμαξίδια τα οποία θα χωρούν εύκολα π.χ. στο χώρο αποσκευών ενός μικρού αυτοκινήτου, ή στους επικεφαλής χώρους αποθήκευσης στα αεροπλάνα -κάτι που πολύ πιθανό ν' αλλάξει σύντομα...

 

>>> Σελίδα του σχεδιαστή: Duncfitz.co.uk

>>> Video - επίδειξη του τροχού: Youtube.com