Κάνε ποδήλατο γιατί...

Έχετε ταξιδέψει ποτέ σε χώρες «αναπτυσσόμενες»; Ξέρετε αυτές που είναι στην Αφρική, στην Ασία και στη Ν. Αμερική όπου τα σπίτια είναι κάτι παράγκες χωρίς αποχετευτικό σύστημα, που τα παιδάκια είναι μόνιμα άπλυτα και συνήθως πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη υγιεινής όπως χολέρα, τυφοειδής πυρετός και άλλα τέτοια άσχημα.

Το ζήτημα της διασφάλισης συνθηκών υγιεινής είναι σημαντικό και αναγνωρισμένο: Αν καταφέρουν οι άνθρωποι να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό νερό αλλά και σε αποχετευτικό δίκτυο (ώστε να φεύγουν οι ακαθαρσίες τους από την παράγκα τους, για να μη ζουν και τρώνε δίπλα τους- σε αηδιάζει η αλήθεια;) τότε οι επιστήμονες του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας λένε ότι θα μειωθεί κατά πολύ η θνησιμότητα. Άσε που θα ανέβει το βιοτικό τους επίπεδο και θα αλλάξουν πολλές από τις καθημερινές τους συνήθειες.

Σε πολλές περιοχές των χωρών αυτών δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αντλίες για τη μεταφορά των ακαθαρσιών εκτός του χώρου διαμονής. Τη λύση λοιπόν δίνει ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ονόματι Νέιτ Σάρπ. Με τη βοήθεια ενός απλού ποδηλάτου, πάνω στο οποίο έχει προσαρμοσθεί ένας ειδικός μηχανισμός και μιας αντλίας, οι ακαθαρσίες «ρουφώνται» μέσα από έναν απλό πλαστικό σωλήνα εκτός του σπιτιού. Έτσι κάνει τα κακά του το παιδάκι ενώ παράλληλα το αδερφάκι του κάνει πετάλι και απομακρύνει ότι περιττό από το σπίτι. Το σπίτι είναι πλέον καθαρό, δε μυρίζει, ενώ η εστία παθογόνων μολύνσεων απομακρύνεται και αποτίθεται στη φύση (αυλή/δάσος) όπου Εκείνη ξέρει τι πρέπει να κάνει. Ταυτόχρονα, η οικογένεια παύει να αποδεκατίζεται από Μεσαιωνικές ασθένειες και όλοι ζούνε λιγότερο δυστυχισμένοι (είπα να γράψω χαρούμενοι, αλλά δεν νομίζω ότι βλέπουν ηλιαχτίδα χαράς αυτοί οι άνθρωποι-μήπως να κάναμε κάτι τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα; )

Κόστος ελάχιστο (το ποδήλατο και ο μηχανισμός), ενέργεια άπειρη (αρκεί να έχουν φάει τα παιδάκια) και αποτελέσματα άμεσα. Λέτε να είναι τόσο απλή η έξοδος από την εξαθλίωση και η είσοδος στον κόσμο του πολιτισμού και της ανάπτυξης;