Γρανίτης Δράμας και εναλλακτικός τουρισμός

Με μέσον το ποδήλατο, το τρέξιμο, το περπάτημα και την παρατήρηση ανακαλύπτουμε και αναδεικνύουμε την ιστορία, τη γεωμορφολογία , την αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση, τα προϊόντα της μιας περιοχής. Το έντυπο που δημιουργήθηκε για τον οικισμό του Γρανίτη του Δήμου Νευροκοπίου Δράμας περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Ο Γρανίτης είναι ένας μικρός οικισμός στο στενό πέρασμα που οδηγεί από τη Δράμα στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου και παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες.

Ο Κώστας Σταμούλης έμπειρος ποδηλάτης και αθλητής χάραξε και χαρτογράφησε μια διαδρομή μήκους 22χλμ. δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει όλες τις ομορφιές και τα μυστικά που κρύβει ο Γρανίτης και η Μακεδονική γη γενικότερα. Η Δήμητρα Θεοδωράκη εκπαιδευτικός ,με συγγραφικό έργο, περιγράφει τη διαδρομή έχοντας συγκεντρώσει και επεξεργαστεί όλα τα παραπάνω στοιχεία. Μια ομάδα έμπειρων φωτογράφων αποτυπώνουν ο καθένας με τη δική του οπτική ματιά την πορεία της διαδρομής.

Η διαδρομή χωρίζεται σε τρεις επιμέρους πορείες, που η καθεμιά έχει το δικό της σύμβολο και χρώμα:

  1. «Γρανιτόστρατα», με σύμβολο τον κρόκο και χαρακτηριστικό χρώμα το καφέ.
  2. «Περιβαλλοντικό μονοπάτι», με σύμβολο το φύλλο της καστανιάς και χαρακτηριστικό χρώμα το πράσινο.
  3. «Γρανίτης - Οχυρό Λίσσε», με σύμβολο τον Έλληνα στρατιώτη και χαρακτηριστικό χρώμα το μπλε.

Στο έντυπο περιλαμβάνονται: χάρτης της διαδρομής, συνοπτική αναλυτική περιγραφή της διαδρομής(Road book), υψομετρικό, χρήσιμες πληροφορίες για υπηρεσίες, διαμονή, διατροφή και δρώμενα.

Η διαδρομή απευθύνεται σε ποδηλάτες, δρομείς, περιπατητές, παρατηρητές, μελετητές του φυσικού περιβάλλοντος, εκπαιδευτικές ομάδες και σε όλους εκείνους που τους αρέσει να προσεγγίζουν και να ανακαλύπτουν την Ελληνική γη με άμεσο τρόπο.

Το έντυπο πραγματοποιήθηκε με την εποπτεία του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης της Δ/νσης σχεδιασμού και προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας.

>>> Κατεβάστε το έντυπο σε μορφή PDF εδώ (6Mb).