7ο Sfendami Mountain Festival: Από τις 2 Ιανουαρίου οι εγγραφές

Το S.M.F - Sfendami Mountain Festival είναι ένα διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Απριλίου στην Σφενδάμη Πιερίας και για το 2013 επαναλαμβάνεται για 7η χρονιά. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η διάδοση αθλημάτων όπως είναι το ορεινό τρέξιμο και η ορεινή ποδηλασία η προσέλκυση αθλητών, παιδιών γονέων και θεατών σε ένα κοινό στόχο όπως είναι η αγάπη για τον αθλητισμό την φύση αλλά και την ανάδειξη τις ευρύτερης περιοχής .Διοργανωτής είναι ο ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα την σφενδάμη.

Χώρος εκδηλώσεων

Είναι ο λόφος του προφήτη Ηλία, ένας χώρος που αρμόζει στο festival με δυνατότητα των συμμετεχόντων για ελεύθερη κατασκήνωση άμεση πρόσβαση στις διαδρομές των αγώνων αλλά και περισσότερες δράσεις από καινούριες δραστηριότητες. Ο Λόφος Προφήτη Ηλία βρίσκεται 2,5 Km έξω από την Σφενδάμη. Διαθέτει τουαλέτες και ντουζιέρες με ζεστά νερά για αθλητές και κατασκηνωτές χώρους εστίασης και αναψυχής για όλους.

Τι περιλαμβάνει το SMF Sfendami Mountain Festival

 • Tην 1η ημέρα αγώνα ορεινού τρεξίματος 23 Km με 880 μέτρα υψομετρική διαφορά.
 • Την 2η ημέρα open αγώνα ορεινής ποδηλασίας 42 Km με 1680 μέτρα υψομετρική διαφορά.
 • Παιδικοί αγώνες ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας.
 • Μέσα στο διήμερο γίνονται και παιδικοί αγώνες ορεινού τρεξίματος και ποδηλάτου.

Αγώνες για παιδιά

1η μέρα, παιδικοί αγώνες ορεινού τρεξίματος

 • 2-4 ετών (Το συγκεκριμένο αγώνισμα γίνεται με συνοδεία ενός γονέα η συνοδού)
 • 5-8 ετών (600 μέτρα)
 • 9-12 ετών (1200μετρα)
 • 4 Km για ηλικίες 12-15 ετών και κατηγορία fυn από 15-85 ετών.

2η μέρα, παιδικοί αγώνες ορεινής ποδηλασίας

 • 2-4 ετών από 5-8 ετών (600 μέτρα) 9-12 ετών (1200μετρα).
 • Όλοι οι παιδικοί αγώνες και κατηγορίας fun (4 Km) είναι δωρεάν

Δικαίωμα συμμετοχής

Στον αγώνα ορεινού τρεξίματος 23 Km άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος. Στον αγώνα ορεινής ποδηλασίας 42 Km άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 12 έτος. (η κατηγορία 12-14 ετών και η κατηγορία fun ολοκληρώνει τον αγώνα με τον κύκλο προ εκκίνησης των 4 Km και μια στροφή των 19 Km σύνολο 23 Km 880 μέτρα υψομετρική διαφορά). Αθλητές ηλικίας 12-18 ετών χρειάζονται υπογραφή κηδεμόνα. Οι αγώνες είναι ανεξάρτητοι και ο κάθε συμμετέχον επιλέγει σε ποιον αγώνα θα συμμετέχει η και στoύς δύο.

Χρόνος διεξαγωγής

Ορεινό Τρέξιμο: Σάββατο 20 Απρίλιου, εκκίνηση 15:00 | Ορεινή Ποδηλασία: Κυριακή 21 Απριλίου, εκκίνηση 10:30

Η γραμματεία θα λειτουργεί για την παραλαβή αριθμού και εγράφης αθλητών το Σαββάτο 20 Απριλίου από τις 11.00 έως και 15 λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα και την Κυριακή από τις 7+30 εως και 15 λεπτά πριν την εκκίνηση τού αγώνα.(σε περίπτωση συμπλήρωσης αριθμού αθλητών,300 στο run και 500 στο mtb της ήμερες των αγώνων δεν θα γίνονται εγγραφές)

Βραβεία – Έπαθλα

Kύπελο στον 1ο νικητή - νικήτρια κάθε κατηγορίας και μετάλλιο στους 3 πρώτους κάθε κατηγορίας . Δίπλωμα και μετάλλιο σε όλους τους τερματίσαντες των αγώνων.

Κατηγορίες αγώνα ορεινού τρεξίματος 23 Km

 • 15-18 ετών
 • 19-39 ετών
 • 40-49 ετών
 • 50+ και κατηγορία γυναικών
 • Πολυπληθέστερη ομάδα συμμετοχών στον αγώνα ορεινού τρεξίματος

Κατηγορίες αγώνα ορεινής ποδηλασίας 42 Km

 • 12-14 ετών
 • 15-18 ετών
 • 19-29 ετών
 • 30-39 ετών
 • 40-49 ετών
 • 50+
 • Κατηγορία Γυναικών
 • Κατηγορία Fun (γενική ανδρών – γυναικών)
 • Ηλεκτρικά ποδήλατα -εφόσον είναι περισσότερες των 10 οι συμμετέχοντες (42 Km)
 • Πολυπληθέστερη ομάδα συμμετοχών στον αγώνα ορεινής ποδηλασίας
 • Νικητής και νικήτρια διημέρου

Συμμετοχή ηλεκτρικά ποδήλατα

Έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι φίλοι των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων δίνοντας την δυνατότητα να συμμετέχουν στο festival και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα. Οι αθλητές που θα συμμετέχουν με τα συγκεκριμένα ποδήλατα θα συμμετέχουν με διαφορετική πινακίδα στον αγώνα και θα πάρουν εκκίνηση στο τέλος της σειράς. Εάν οι συμμετοχές στην συγκεκριμένη κατηγορία ξεπεράσουν της 10 θα υπάρξει και κατηγορία νικητών. Στην γενική κατάταξη του αγώνα η συμμετέχοντες της συγκεκριμένης κατηγορίας θα είναι εκτός συναγωνισμού. Οι συμμετέχοντες θα πάρουν εκκίνηση τελευταίοι στην σειρά.

Βράβευση πολυπληθέστερης ομάδας

Απονομή βραβείου στην πολυπληθέστερη ομάδα που θα δηλώσει συμμετοχή για τον αγώνα ορεινού τρεξίματος και βράβευση για τον αγώνα ορεινής ποδηλασίας. Τα αποτελέσματα θα βγουν από τις καταστάσεις συμμετεχόντων που βρίσκονται στην ιστοσελίδα τις διοργάνωσης, και θα βγουν σύμφωνα με τον αριθμό αθλητών που έχουν δηλώσει ανά ομάδα. Αθλητές που έχουν δηλώσει 2 ομάδες θα λαμβάνεται ως συμμετοχή για τα αποτελέσματα η 1η ομάδα. Τελική ημερομηνία εγγραφής αθλητών είναι η 16 Απρίλιου. Αθλητές που θα εγγραφούν σε ομάδα την ημέρα των αγώνων δεν θα συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα για την επικρατέστερη ομάδα.

Tροφοδοσία αγώνων

Αγώνας ορεινού τρεξίματος θα υπάρχουν 4 σταθμοί υδροδοσίας, 2 τροφοδοσίας.

 • 1ος τεπόνιτσα 9ο Km νερό
 • 2ος αεροπορία 14 Km νερό-ισοτονικό-ξηροί καρποί ,
 • 3ος τσαϊρια-καταχαλίτικα 18 Km νερό-ισοτονικό-ξηροί καρποί –Τζέλ


Αγώνας ορεινής ποδηλασίας 6 σταθμοί υδροδοσίας τροφοδοσίας.

 • 1ος τεπόνιτσα 9ο Km νερό 2ος αεροπορία 14ο Km νερό-ισοτονικό
 • 3ος τσαϊρια-καταχαλίτικα 18ο Km Νερό-ισοτονικό-ξηροί καρποί –μπάρα-Τζέλ
 • 4ος τεπόνιτσα 28ο Km νερό 5ος αεροπορία 32 Km νερό -ισοτονικό
 • 6ος 38 Km τσαϊρια-καταχαλίτικα νερό-ισοτονικό-ξηροί καρποί-μπάρα

Σταθμοί ελέγχου

Στον αγώνα ορεινής ποδηλασίας όπως και στον αγώνα ορεινού τρεξίματος θα υπάρχουν 4 σταθμοί ελέγχου σε σταθμούς και κομβικά σημεία της διαδρομής. Όλοι οι αθλητές/τριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη σηματοδοτημένη διαδρομή και να φέρουν το νούμερο του αγώνα σε εμφανή σημείο. Σήμανση διαδρομών Η διαδρομές των αγώνων θα είναι πλήρως και εμφανώς σηματοδοτημένες με έγχρωμη κορδέλα σήμανσης ανά 15 μέτρα. Θα χρησιμοποιηθεί για την κατεύθυνση των διαδρομών πινακίδες Α4. Σε όλες τις διασταυρώσεις πινακίδες Χ για λάθος κατεύθυνση. Σε σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή πινακίδα με 3 βελάκια, καθώς και Kmιομετρικές πινακίδες ανά 2 Km.

Περιγραφή διαδρομών

Aγώνας ορεινού τρεξίματος 23Km: ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό τον λόφο του προφήτη Ηλία κινείται ανάμεσα σε δασικούς και αγροτικούς δρόμους. Από τα 23 Km τα 9,2 Km είναι μονοπάτια. Η συνολική υψομετρική διαφορά είναι 880 μέτρα. Οι διαδρομές είναι χωμάτινες, δεν έχουν καθόλου πέτρα ,όπως και τα μονοπάτια στο σύνολό τους είναι ευχάριστα και οι αθλητές κινούνται μέσα σε ένα τούνελ φυσικής ομορφιάς.

Αγώνας ορεινής ποδηλασίας 42Km: ό αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό τον λόφο του προφήτη Ηλία Θα γίνει ένας κύκλος προεκίνησης 4 Km ,και 2 κύκλοι των 19 Km. σε κάθε κύκλο οι αθλητές θα περάσουν μέσα από τον χώρο εκδηλώσεων και θα ακολουθήσουν την διαδρομή του αγώνα .στο σύνολο του ο αγώνας έχει 1650 μέτρα υψομετρική διαφορά. συνολικά τα μονοπάτια είναι 19 Km. και οι υπόλοιπες διαδρομές δασικοί και αγροτικοί δρόμοι τεχνική υποστήριξη ποδηλατικού αγώνα. Όλα τα ποδήλατα πού θα συμμετέχουν θα έχουν την δυνατότητα τεχνικού ελέγχου καθώς και στην εξέλιξη του αγώνα σε 4 σημεία θα υπάρχει τεχνική υποστήριξη.

Εγγραφές αθλητών

Oι εγγραφές ανοίγουν στις 2 Ιανουαρίου 2013 και γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης www.sfendami.gr. Η διοργάνωση θα δεχθεί για τον αγώνα ορεινής ποδηλασίας έως 500 αθλητές και για τον αγώνα ορεινού τρεξίματος έως 300 αθλητές. Οι εγγραφές θα λήξουν στις 16 Απριλίου. Αθλητής που συμπληρώνει την φόρμα δήλωσης εγγραφής εντόs λίγων ημερών πρέπει να καταβάλει το αντίτιμο συμμετοχής για την ολοκλήρωση της εγγραφής του. Τα στοιχεία κατάθεσης βρίσκονται στην φόρμα δήλωσης. Η διοργάνωση ενημερώνεται αυτόματα για την κατάθεση του ποσού συμμετοχής. Μπορεί ένας αθλητής να κάνει κοινή κατάθεση για λογαριασμό άλλων αθλητών ,θα πρέπει να ενημερώσει με email τη διοργάνωση με τα ονόματα των αθλητών για τους οποίους έγινε η κατάθεση. Εφόσον γίνει κατάθεση μέσω εμβάσματος από άλλη τράπεζα θα πρέπει η διοργάνωση να ενημερωθεί με email από ποιον αθλητή έγινε η κατάθεση. Κατάθεση και με ταχυδρομική επιταγή. Τα στοιχεία και η διεύθυνση βρίσκονται στην σελίδα “Επικοινωνία” του site. Τα ταχυδρομικά έξοδα επιβαρύνουν τον αποστολέα. Όσοι αθλητέs ολοκληρώσουν την εγγραφή τουs μέχρι τις 16 Απριλίου θα έχουν το ονοματεπώνυμο τους στην πινακίδα του ποδήλατου και στον αριθμό του τρεξίματος. O κάθε αθλητήs θα έχει αριθμό συμμετοχής στους αγώνες σύμφωνα με τον αριθμό που θα αναγράφεται στην κατάσταση συμμετεχόντων mtb - run (αγώνας mtb 1-350 No -κατηγορία fun και 12-14 ετών 351-500 ) .Ο κάθε αθλητήs δικαιούται με την εγγραφή του όλες τις παροχές πού προσφέρει η διοργάνωση στους αθλητές - αναμνηστικό δίπλωμα, μετάλλιο σε όλους τους τερματίζοντες του αγώνα ορεινού τρεξίματος -ορεινής ποδηλασίας (και κατηγορίας fun ) συμμετοχή στο pasta party και γεύμα μετά τον τερματισμό. Θα δοθούν ακόμη πολλά δώρα στους νικητές αλλά και στους υπόλοιπους αθλητές με κληρώσεις.

Δωρεάν εγγραφές δικαιούνται οι 3 πρώτοι νικητές και νικήτριες του 6ο SMF ορεινού τρεξίματος -ορεινής ποδηλασίας καθώς και οι νικητές των αγώνων κάθε κατηγορίας, όπως επίσης ο νικητής και η νικήτρια διημέρου των αγώνων τού 2012 καθώς και οι 3 πρώτοι νικητές και η 1η νικήτρια των αγώνων του Sfendami Night Trail 2012. Οι αθλητές θα πρέπει να συμπληρώσουν την φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος για κάθε αγώνα είναι 20 ευρώ ,για τους δύο 40 ευρώ με ολοκλήρωση εγγραφής έως 16 Απριλίου. Την ημέρα των αγώνων 25 ευρώ για κάθε αγώνα 45 και στους δύο .Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την κατάθεση του χρηματικού ποσού .Ο αριθμός λογαριασμού βρίσκεται στην φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

Όροι συμμετοχής

Κάθε αθλητής με την συμμετοχή του στον αγώνα δηλώνει υπεύθυνα ότι αποδέχεται τους κανονισμούς της προκήρυξης και ότι είναι απολύτως υγιής (σωματικά και ψυχικά) για την συμμετοχή του στους αγώνες, αντιλαμβανόμενος όλους τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από την συμμετοχή του σε αυτούς. Συμμετέχει αποκλειστικά και μόνο με δική του ευθύνη και παράλληλα αποδέχεται ότι ο φορέας της διοργάνωσης, όπως και κάθε πρόσωπο που εργάζεται και εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στη διοργάνωση των συγκεκριμένων αγώνων, δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη απέναντί του για τυχόν τραυματισμό του, καταστροφή ή απώλεια προσωπικού εξοπλισμού ή αντικειμένων, πριν, κατά την διάρκεια, και μετά τούς αγώνες Κάθε αθλητής με την συμμετοχή του σε κάθε αγώνα δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν απαιτεί καμία αποζημίωση για φωτογραφίες, βίντεο, στιγμιότυπα, αποτελέσματα με προσωπικά του στοιχεία ή συνεντεύξεις του κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν από τον διοργανωτή ή τους χορηγούς για ενημερωτικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς.

Κανονισμοί αγώνων

Έγκυρη θεωρείται μια εγγραφή εφόσον έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής της προκήρυξης Υποχρεωτικό κράνος στον ποδηλατικό αγώνα.

Χρονικά όρια αποκλεισμού δεν υπάρχουν και στους 2 αγώνες

Όλοι οι αθλητές/τριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη σηματοδοτημένη διαδρομή και να φέρουν το νούμερο του αγώνα σε εμφανή σημείο. Αθλητής πού δεν περνάει από σταθμό ελέγχου ακυρώνεται από τον αγώνα
Aθλητής που δηλώνει κατηγορία fun ολοκληρώνει στον αγώνα mtb τον κύκλο προεκίνησης 4 Km και τον 1ο κύκλο των 19 Km (σύνολο 23 Km). Για οποιασδήποτε απρόβλεπτες καταστάσεις πού δεν αναφέρονται στην προκήρυξη την ευθύνη έχει ο διευθυντής αγώνων της διοργάνωσης και ο τεχνικός σύμβουλος.

Ασφάλεια αγώνων

Θα υπάρχει κάλυψη κατά την εξέλιξη των αγώνων από ομάδα διάσωσης 40 μελών και 30 μελών της διοργάνωσης σε πολλά σημεία όπως και κάλυψη με επικοινωνία για την ασφαλέστερη διεξαγωγή τους.

Θεατές - παρακολούθηση αγώνων

Οι αγώνες έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ευχαρίστηση των αθλητών αλλά και την παρακολούθησή τους από τους θεατές. Δυνατότητα παρακολούθησης των αγώνων από τον λόφο του προφήτη Ηλία σε απόσταση 1000 μέτρων με 2 περάσματα στον αγώνα ορεινού τρεξίματος και 3 περάσματα στον αγώνα ορεινής ποδηλασίας. Επίσης η πρόσβαση σε σημεία των διαδρομών είναι εύκολη και άμεση με μέγιστη απόσταση από τον λόφο σ τα 2,5 χμ. Θα υπάρχει και χάρτης για να κατευθύνει τους θεατές σε διάφορα σημεία της διαδρομής!

Χώρος δημιουργικής απασχόλησης SMF

Xώρος όπου θα έχουν δυνατότητα τα παιδιά να παίζουν, να ζωγραφίζουν με θέμα το festival αλλά και να γνωρίσουν νέες δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος. Ο χώρος αναβαθμίζεται με περισσότερες δράσεις περισσότερο χώρο στα παιδιά μετατρέποντας τον σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι για 2 μέρες για να δώσουμε στην νέα γενιά να δημιουργήσουν εικόνες και συναισθήματα του διημέρου αλλά να διδαχτούμε και να εμπνευστούμε από αυτά για το μέλλον.

Καθαριότητα χώρου

Στον λόφο προφήτη Ηλία για το διήμερο θα υπάρχει ομάδα καθαριότητας ,40 κάδοι σκουπιδιών σε διάφορα σημεία και κάδοι ανακύκλωσης αλουμινίου για να συμβάλουμε όλοι στην προστασία του περιβάλλον και να περάσουμε στην νέα γενιά το μήνυμα της προστασίας του.

Εστίαση θεατών επισκεπτών αθλητών

 • Σκεπαστοί χώροι με δυνατότητα γεύματος, και αναψυκτικών

Παρκινγκ ποδηλάτων

 • 100 θέσεις παρκινγκ ποδηλάτων στον χώρο εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία

Εκδηλώσεις για παιδιά

Τσουβαλοδρομίες - διελκυστίνδα και άλλα καινούρια αθλήματα για μικρούς και μεγάλους. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, ατομική ή ομαδική. Στις 20- και 21 Απριλίου η Σφενδάμη θα γεμίσει με παλμό, αγωνιστική διάθεση και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Ο λόφος του προφήτη Ηλία θα ντυθεί με το ανοιξιάτικο φόρεμα του για να σας υποδεχτεί στο 7ο SMF.

Σας περιμένουμε στον πανοραμικό λόφο του Προφήτη Ηλία στη Σφενδάμη Πιερίας για να περάσουμε ένα διήμερο γιορτής αθλητισμού και πολιτισμού.

www.sfendami.gr