Επικείμενος αποκλεισμός ποδηλάτων από τα μονοπάτια του Υμηττού

Τα μονοπάτια του Υμηττού, αυτά που ανάθρεψαν και εξέλιξαν πολλούς ποδηλάτες κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά για όλα τα δίτροχα!

Υπεύθυνος από το νόμο για ένα μέρος του Υμηττού είναι η φιλοδασική εταιρεία. Η νομοθεσία στηρίχτηκε πάνω σε πρωτοβουλία της φιλοδασικής να αναδασώσει το κομμάτι που βλέπουμε στον δυτικό Υμηττό σήμερα (Κουταλάς, Καλοπούλα...). Ενημερώνω πως η εν λόγω εταιρεία έχει επίσημα ξεκινήσει σκέψεις και συζητήσεις για το πως θα αποκλείσουν μηχανές MX και ποδήλατα από τον Υμηττό. Και με το δίκιο τους... ΜΧάδες οφείλουν να μείνουν μακριά από τον δασικό Υμηττό. Τόσο από τους δασικούς δρόμους όσο και τα μονοπάτια. Αφού και μακρύτερα μπορούνε να πάνε, και ανεπανόρθωτες ζημιές κάνουν στα μονοπάτια γκρεμίζοντας φράγματα στις εισόδους και σκάβοντας με δύναμη πολλών α-λόγων.

Ακόμα όμως και η ποδηλατική κοινότητα απειλείται από αποκλεισμό. Αυτοσχέδιες ράμπες, επικίνδυνη οδήγηση για τους πεζοπόρους, προκλητική συμπεριφορά από μερικούς μόνο ποδηλάτες έχουν πολλάκις συμβεί στα "καταβατικά" μονοπάτια του βουνού. Το φαινόμενο αθροίζεται με τον καιρό και διογκώνεται. Οι μεν διακηρύττουν πως τα μονοπάτια του Υμηττού είναι καταβατικά και οι πεζοπόροι εισέρχονται με δική τους ευθύνη. Οι δε ετοιμάζουν έξωση. Μαντέψτε ποιος θα νικήσει. Δυστυχώς οι εν λόγω συν-ποδηλάτες μας δεν κατανοούν πως με αυτή την συμπεριφορά μας παίρνει όλους η μπάλα. Έχουμε πλέον ορατό και ξεκάθαρο θέμα με την επικείμενη απαγόρευσή μας στον δασικό Υμηττό. Η δασοπροστασία Βύρωνα και Καισαριανής έχει ήδη συνεργαστεί με ποδηλατικά περίπολα και είναι γνώστης του προβλήματος. Γνωρίζει πως υπάρχουν αρκετοί ποδηλάτες φίλοι του βουνού. Δεν αρκεί όμως αυτό γιατί τις αποφάσεις τις παίρνει η φιλοδασική εταιρεία. Λατρεύω να κατεβαίνω τα μονοπάτια του Υμηττού και δεν θα περιμένω μέχρι την απαγόρευση.

Έχετε λοιπόν κατά νου:

  1. Δεν αφήνουμε απομεινάρια πολιτισμού με μικροσκουπιδάκια. Ακόμα πιο σωστά, δεν αφήνω πράγματα σε γεμάτο κάδο που θα τα πάρει ο αέρας. Τα παίρνουμε μαζί μας και τα πετάμε σε κάδους της πόλης.
  2. Ποδηλατούμε με γνώση ότι δεν έχουμε προτεραιότητα στα μονοπάτια. Την έχουν οι πεζοί και τα ζώα.

Αυτή την Κυριακή, εγώ προσωπικά, θα δείξω το καλό πρόσωπο των ποδηλατών. Με την ευκαιρία της αναδάσωσης θα δώσω το παρόν. Θα πάω με το ποδήλατό μου.Δείτε επίσης: