Κινητοποιήσεις ποδηλατών με φαντασία

Μπορεί το Πάσχα να πέρασε, οι ποδηλάτες όμως που θέλουν καθημερινά να επιλέγουν το οικολογικότερο μέσο για τις μετακινήσεις τους συνεχίζουν να ανεβαίνουν πανελλαδικά τον Γολγοθά τους απέναντι σε μια Πολιτεία που νίπτει τας χείρας της και δεν λαμβάνει μέτρα για τη διευκόλυνσή τους.

Ετσι, οργανώνουν φέτος για δεύτερη φορά Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, αποφασισμένοι να χτυπήσουν με δύναμη τα κουδουνάκια τους σε όσο γίνεται περισσότερες πόλεις. Συντονίζονται να το πράξουν την Κυριακή 10 Μαΐου και για να το πετύχουν καλύτερα προχωρούν στην έκδοση αφισών που συνδέουν με χιούμορ, περίσκεψη και δυναμισμό τα χαρακτηριστικά κάθε πόλης με την εικόνα του ποδηλάτου.

Τις αφίσες εμπνεύστηκε και σχεδίασε ένας 27χρονος γραφίστας και ενεργός ποδηλάτης, ο Στέφανος Σκουρβουλιανάκης, γνωστότερος στους κύκλους των ποδηλατών και ποδηλατισσών με το ψευδώνυμο «Bin Podilanden» (Μπιν Ποδη-Λάντεν)! Για λόγους επικαιρότητας, η αφίσα που αφορά την πόλη του Κορυδαλλού συμπίπτει θεματικά με εκείνη που αφορά όλη την Ελλάδα, καθώς κυριαρχεί η εικόνα του ποδηλάτη που αποδρά από την κυκλοφορία δεμένος με σκοινί από ελικόπτερο...

Χαρτί υγείας και υποδομές για το ποδήλατο έχουν την ίδια κατάληξη στην Αθήνα και έτσι στην αφίσα για την πρωτεύουσα, το σκαρίφημα ενός ποδηλάτου «καμαρώνει» τυπωμένο επί... κωλοχάρτου. Αντίθετα, στην Καρδίτσα που θεωρείται πόλη-ποδηλατικός παράδεισος, λειτουργεί ως φύλλο συκής για τους πρωτόπλαστους. Στο Ηράκλειο ο γνωστός πρίγκιπας των κρίνων μοιάζει να καμαρώνει για το δίκυκλό του ενώ στα Ιωάννινα ο Αλή Πασάς αναπαύεται σε ρυμουλκούμενο ποδηλάτου.

Ποδήλατο από ρόδες τρακτέρ αναγγέλλει την πανελλαδική ποδηλατοπορεία στη Λάρισα, ποδήλατο-λιοτρίβι στην Καλαμάτα, «ποδέλατο» στο Καρπενήσι (έλατο στη θέση της σέλας), ποδήλατο-άγκυρα στον Πειραιά, ποδήλατο «σπρώχνει» την αρχαία Αργώ στον Βόλο, ποδήλατο σκεπάζει με άχνη ζάχαρη την μπουγάτσα για τις Σέρρες.

Για τη Θεσσαλονίκη ο δισκοβραχίονας του ποδηλάτου δανείζεται ακτίνες από τον Ηλιο της Βεργίνας, για την Κομοτηνή στοιχεία από το μοναδικό Μουσείο Καλαθοπλεκτικής που υπάρχει στην πόλη, στη Φλώρινα συντροφεύει έναν πελεκάνο, στη Μυτιλήνη το παραθαλάσσιο ουζάκι, στη Δράμα τα καρεδάκια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και στο Ναύπλιο τη νυχτερινή ενατένιση της Σελήνης με φόντο το Μπούρτζι.

Ενα διπλό ποδήλατο μετασκευασμένο σε καρναβαλικό άρμα παραπέμπει στην Πάτρα, ένα ποδήλατο-ανεμοδείκτης δείχνει τον Νότο στην Ιεράπετρα ως νοτιότερη πόλη της Ελλάδας, ενώ για τη Χίο ο γραφίστας εμπνέεται από σχέδια σε προσόψεις σπιτιών στο χωριό Πυργί. Ο Στέφανος καταφέρνει, τέλος, να ενθέσει ποδήλατα στα πρανή και τα νερά της διώρυγας Κορίνθου αλλά και στο περίφημο υδραγωγείο της Καβάλας. Για το Ρέθυμνο φροντίζει μια πινακίδα που επιτρέπει τη διέλευση ποδηλάτων αλλά «τραβά» σαν μαγνήτης και τις σφαίρες, ενώ για τη Σπάρτη ένα καρέ από το κόμικς «300» του Φρανκ Μίλερ, όπου ο γκαζιάρης «ΙΧής» στέλνεται στον Καιάδα προκειμένου να βρει βενζίνη και πάρκινγκ.

Η πανελλαδική ποδηλατοπορεία οργανώνεται από ποδηλατικές ομάδες που επικοινωνούν μέσα από το σάιτ www.podilates.gr, ιντερνετικά φόρουμ, συνελεύσεις και πορείες που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν κάποια στιγμή οι αρμόδιοι, να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, να επιτραπεί επιτέλους η είσοδος στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να δοθούν κίνητρα για την καθημερινή χρήση του μέσου και να γίνει ασφαλέστερη η χρήση του. Γι' αυτό άλλωστε στην πανελλαδική αφίσα, η φιγούρα του ποδηλάτη έχει αντικαταστήσει (οποία ασέβεια) τον σταυρό στην ελληνική σημαία με την υποσημείωση: «ο Ποδηλάτης κι ο Σταυρός / είναι το ίδιο πράμα/για να 'μαι σώος κι αβλαβής / κάνω Θεέ μου τάμα»... Στη διοργάνωση αναμένεται να προστεθούν και άλλες πόλεις.

 

>>> Πηγή: Ελευθεροτυπία