Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2009
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος την Παρασκευή που μας πέρασε και όλοι αναλογιζόμαστε –τουλάχιστον- μια ημέρα το χρόνο τις επιπτώσεις της ύπαρξής μας στο τεράστιο οικοσύστημα της Γης. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, οι δράσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εμάς. Μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες, διακρατικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να παραδώσουμε ένα πιο υγιές περιβάλλον στις γενεές που έρχονται μετά από εμάς:

  • Χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο μπορούμε το αυτοκίνητο. Παίρνουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή και το ποδήλατό μας. Αυξάνονται τα ποδήλατα στους δρόμους σε καθημερινή βάση. Μπορείς να είσαι και εσύ ένας από αυτούς.
  • Φροντίζουμε να επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης. Μικρότερη κατανάλωση ρεύματος σημαίνει λιγότερος καμένος λιγνίτης και λιγότερα επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα.
  • Ελέγχουμε τις ποσότητες νερού που καταναλώνουμε. Δεν σπαταλάμε το νερό. Καθημερινά πεθαίνουν 20.000 παιδιά από ζητήματα που σχετίζονται με τη λειψυδρία και τις ελλιπής συνθήκες υγιεινής.
  • Ανακυκλώνουμε με υπευθυνότητα. Δεν ανακυκλώνονται όλα τα υλικά. Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε από τους δήμους μας σχετικά με τα προγράμματα ανακύκλωσης που «τρέχουν».
  • Προτιμάμε τα προϊόντα που έχουν οικολογική σήμανση. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ακριβά, αλλά είναι λιγότερο βλαβερά για το περιβάλλον μας.
  • Ενημερωνόμαστε, ενημερωνόμαστε και τέλος ενημερωνόμαστε. Ποια είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις μας. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Με ευχές για την καθημερινή μας ενασχόληση με τη ζωή μας: Το περιβάλλον!