Ποδηλατόδρομοι σε Ρόδο και Κω

Στο "Δίκτυο Ποδηλατόδρομων" με 15 άλλους δήμους της χώρας, εντάχθηκε ο Δήμος Ροδίων, όπως είχε προαναγγείλει η εφημερίδα «Δημοκρατική».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Μανώλη Καμπουρόπουλο "έχει ήδη αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου και αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση, οπότε μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα παραδοθεί το έργο στον Δήμο Ροδίων".

Η πόλη της Ρόδου (όπως και της Κω) συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 16 συνολικά δήμους της χώρας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κατασκευής ποδηλατοδρόμων και είναι επτά στη Β.Α. Αθήνα (Βριλήσσια, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Π. Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Κηφισιά και Εκάλη) και εννέα στην Περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Κως, Βόλος, Λαμία, Αμαλιάδα, Ναύπακτος, Κέρκυρα, Ρόδος, Κλειτορία Αχαϊας).

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του ποδηλατόδρομου στην Κω έχει ξεκινήσει, ενώ το συνολικό μήκος των 16 ποδηλατοδρόμων ανά την επικράτεια θα φτάνει τα 90 χιλιόμετρα και το συνολικό κόστος κατασκευής τους τα 19 εκατ. ευρώ.

"Το δίκτυο ποδηλατόδρομου στη Ρόδο, θα κατασκευαστεί από το Ενυδρείο και θα προχωρήσει περιμετρικά μέχρι και την Ε.Ο. Ρόδου - Καλλιθέας (στο Καλλιπάτειρα) ενώ έχει προβλεφθεί και για τα Κρητικά" λέει ο κ. Καμπουρόπουλος.

Τα έργα αυτά υλοποιεί το Υπουργείο Μεταφορών, η επιλογή των συγκεκριμένων δήμων για να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ του ΥΜΕ "Σιδηρόδρομοι - Αεροδρόμια - Αστικές Συγκοινωνίες", ώστε να συγχρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, έγινε με αποκλειστικό κριτήριο την πληρότητα των μελετών και την ετοιμότητα για δημοπράτηση που παρουσίαζαν τη στιγμή αποστολής των προτάσεων για την αξιολόγηση και ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το υπ. Μεταφορών, πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την προώθηση του ποδηλάτου. Με την κατασκευή ποδηλατόδρομου, θα µπορούν πλέον όλοι όσοι επιθυμούν, κάθε ηλικίας, να κάνουν χρήση του ποδηλάτου: Είτε για άθληση και ψυχαγωγία, είτε και για την καθημερινή τους μετακίνηση στις συγκεκριμένες αυτές διαδρομές. Ήδη, σε όλη την Ελλάδα δημιουργούνται φίλοι του ποδηλάτου, σύλλογοι οι οποίοι αποκτούν ρόλο και επιρροή και εισάγουν τη νεολαία σε αυτόν τον τρόπο μετακίνησης που είναι καθιερωμένος σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα είναι πολύ πιο χρήσιμο αυτό να γίνει και στην Ελλάδα.