Πέντε Πόλεις για Ποδηλατάδα

Ποιός είπε ότι για τσάρκες με οικολογικό ταμπεραμέντο ιδανικές πόλεις είναι μόνο το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη;

1. Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α. Το Πόρτλαντ έχει ένα πλούσιο δίκτυο για τα ποδήλατα (260 μιλίων), που συνδέει ολόκληρη την πόλη. Δεν μπορούμε, άλλωστε, να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από μία πόλη με πολλούς φανατικούς ποδηλάτες. Για να καταλάβεις, το Πόρτλαντ δημιούργησε πρώτο στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρόγραμμα το οποίο προμηθεύει χαμηλοεισοδηματίες ενήλικους με ποδήλατα, εξοπλισμό (τύπου κράνη και αδιάβροχα), χάρτες και λουκέτα.

2. Κοπεγχάγη, Δανία. Είναι η έκτη καλύτερη πόλη για να μείνεις και η πρώτη σε προτίμηση, αν οδηγείς ποδήλατο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Κοπεγχάγη είναι γνωστή και ως «η πόλη των ποδηλάτων». Ο δήμος παρέχει δωρεάν ποδήλατα -δίνεις δηλαδή μία μικρή εγγύηση, την οποία την παίρνεις πίσω μόλις επιστρέψεις το ποδήλατό σου-, ενώ όσον αφορά τους ποδηλατόδρομους αυτοί είναι μεγάλοι, πολύ συχνά είναι ξεχωριστοί από τις λωρίδες κυκλοφορίας και έχουν τα δικά τους φανάρια.

3. Ντέιβις, Καλιφόρνια, Η.Π.Α. Μπορεί οι κάτοικοί αυτής της πόλης να φτάνουν μόλις τους 65.000, αλλά το δίκτυο των ποδηλατόδρομων ξεπερνά τα 100 μίλια. Τα highlights είναι ο δωρεάν χάρτης που δίνεται, ο οποίος έχει και διάφορες πληροφορίες στο πίσω μέρος. Στο προσεχές μέλλον η πόλη θα αποκτήσει και υπόγειο τούνελ μόνο για ποδήλατα αξίας 1.7 εκατομμυρίων δολαρίων.

4. Σάντνες, Νορβηγία. Το 1990 η κυβέρνηση της Νορβηγίας ξεκίνησε ένα τετραετές πιλοτικό ποδηλατικό project με σκοπό να μειώσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων. Η Σάντνες ήταν μία από τις δύο πόλεις. Σήμερα μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι παρέχεις τις καλύτερες παροχές στους ποδηλάτες της.

5. Μπέιζελ, Ελβετία. Ιδανική για ποδηλατάδα στην εξοχή με φρουτόδεντρα και κληματαριές να σου παίρνουν τα μυαλά. Αν δεν έχεις το δικό σου ποδήλατο, μπορείς να νοικιάσει ένα από κάποιο bike park.

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το www.Yupi.gr