Oικολογικές Ανησυχίες: Απομεινάρια ενός αγώνα.

Η φετινή χρονιά, αποδείχθηκε πλούσια σε αθλητικές διοργανώσεις. Με το ζόρι βρίσκαμε ελεύθερο σαββατοκύριακο για άλλες υποχρεώσεις και αυτό τελικά μας έκανε πολύ χαρούμενους. Η αύξηση των διοργανώσεων, επέφερε και αύξηση στους συμμετέχοντες (ή τελικά ήταν το αντίθετο; ). Τα πρωινά του σαββατοκύριακου γέμισαν με ποδήλατα, πολύχρωμους ανθρώπους και πολύ αδρεναλίνη. Παύση εδώ.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα σε ένα οικοσύστημα γεννάει απορρίμματα. Και επειδή εμάς μας αρέσει το ποδήλατο και δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να το σταματήσουμε, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να μην επιβαρύνουμε τα οικοσυστήματα που επισκεπτόμαστε και χρησιμοποιούμε.

Συνέχεια από την παύση. Σε κάποια από τις τελευταίες ανηφόρες ενός αγώνα, έπιασα τον εαυτό μου να χαζεύει τα πατημένα τζελάκια, τις πεταμένες σαμπρέλες αριστερά και δεξιά. Τι θα γίνουν άραγε αυτά μετά την καρό σημαία;

Μέσα από το παρόν πρέπει να τονιστεί η σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος μετά από τις δικές μας αγωνιστικές δραστηριότητες. Δεν είναι όλοι καλοί ούτε όλοι κακοί. Υπάρχουν διοργανώσεις που αφήνουν το δάσος καλύτερο από ότι πριν και άλλες που έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν. Σκοπός δεν είναι να εντοπίσω παραλείψεις. Σκοπός μου είναι να δημιουργήσω ένα ακόμα "καμπανάκι" ανάμεσα σε όλα αυτά που έχει στο κεφάλι του ο κόσμος που στήνει τους αγώνες!

Η ιδέα κατέβηκε έχοντας διαβάσει διάφορα σχετικά άρθρα σε αντίστοιχα ποδηλατικά φόρα και κατόπιν σκέψης, συνέταξα ένα φιλικό κείμενο προς τις διοργανώσεις, στις οποίες ζητώ να ενημερωθούμε για τις κινήσεις που λαμβάνει η κάθε μια για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά το πέρας των αγώνων και εκδηλώσεων. Το κείμενο στάλθηκε σε σειρά διοργανωτών η επιλογή των οποίων έγινε κυρίως βάσει του πόσο δημοφιλή είναι τα events τους στο χώρο. Ακολουθεί λίστα των ερωτηθέντων διοργανώσεων σε αλφαβητική σειρά. Κάνοντας κλικ μπορείτε να διαβάσετε και τις αναλυτικές απαντήσεις τους:

Στάλθηκαν δύο email επικοινωνίας, με σκοπό την συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων που αντικατοπτρίζουν την ελληνική κατάσταση στο φλέγον ζήτημα της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος μετά από τους αγώνες ορεινής ποδηλασίας.

Με μεγάλη μου χαρά παρατηρούσα σιγά σιγά το γραμματοκιβώτιο να γεμίζει! Τελικά, μέχρι και σήμερα είχα απάντηση από την πλειοψηφία των διοργανωτών (αλλά δυστυχώς όχι από όλους):

Ο κ. Αθανασόπουλος εκ μέρους της διοργάνωσης Σχίνιαθλον και Athens Mountain Cup μας ενημέρωσε πλήρως για το σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μίλησε για εθελοντικές δράσεις στον ευρύτερο χώρο του Σχινιά για τις οποίες υπεύθυνη είναι η διοργάνωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπεύθυνος για την περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι ο πρόεδρος της διοργάνωσης και ο υπεύθυνος της διαδρομής.

Ο κ. Μυλωνάς, πρόεδρος του ΠΟ.ΦΥ.Ο.Ν (διοργάνωση της Νάουσας) ανέδειξε το μικρό οικολογικό αποτύπωμα του αγώνα, ενώ διασφάλισε ότι τα απορρίμματα συλλέγονται τόσο από τις διαδρομές όσο και από τον χώρο συνάθροισης των αθλητών.

«Πολλές φορές ο χώρος αφήνεται πιο καθαρός από όσο ήταν πριν τον παραλάβουμε», τόνισε ο κ. Μαρτίνος από το Οpencup ενώ είπε ότι ήδη απομακρύνεται το 95% των απορριμμάτων.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο κ. Τσανακτσίδης, υπεύθυνος του Sfendami Mountain Festival όπου αναλύει τις δράσεις αλλά και τους περιβαλλοντικούς στόχους της διοργάνωσής του και για το επόμενο έτος.

Ο γιατρός του Πόρου κ. Σαπουνάκης, υπεύθυνος της διοργάνωσης X-Poros DNT μιλάει για φωτοδιασπώμενα σπρέυ σήμανσης με το δικό του ύφος, ενώ ο κ.Κίτρινος από το όμορφο νησί της Θάσου κλείνουν τη σειρά της αλληλογραφίας διαβεβαιώνοντάς μας ότι τα απορρίμματά του πρόσφατου αγώνα θα μαζευτούν μέσα στην εβδομάδα.

Τελικά το πρόβλημα μπορεί να αναζητηθεί σε δύο διαστάσεις: A)Σε εμένα και εσένα, τους ταπεινούς καβαλάρηδες με το τζελάκι ανακούρκουδα μέσα στον αγώνα αλλά και B) στην ευθύνη των διοργανώσεων. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη λοιπόν, απαραίτητο συστατικό κάθε εταιρείας που σέβεται τον εαυτό της και προσπαθεί να είναι ανταγωνιστική, ας ωθήσει τις διοργανώσεις που δεν είναι στο παιχνίδι της περιβαλλοντικής αποκατάστασης να μπουν. Δεν κοστίζει πολύ σε χρήμα να γίνουν απλές κινήσεις με θετικό αποτέλεσμα και σίγουρα με τον τρόπο αυτό μόνο καλό συμβαίνει στο χώρο του αθλήματος. Η καλύτερη διαφήμιση για τη διοργάνωσή μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Διαβάστε αναλυτικά τις επιστολές που έστειλαν οι παραπάνω, ενώ προετοιμαστείτε για άρθρο σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, οι αθλητές που συμμετέχουμε στον αγώνα για να μην αφήνουμε πίσω μας ένα μεγάλο κάδο σκουπιδιών...