Είσαι υπάλληλος σε μια εταιρεία; Συγχαρητήρια, αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι άνεργος –τουλάχιστον όχι σήμερα. Τι θα συμβεί αν ζητήσεις από το αφεντικό σου να σου πληρώσει το καινούργιο σου ποδήλατο; Θα μείνεις άνεργος και ίσως εισπράξεις και κανένα greek φάσκελο!
Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης (βαρέθηκα να γράφω τη λέξη κρίση συνέχεια) διαβάστε τι έκαναν οι Άγγλοι για να προωθήσουν την εναλλακτική μετακίνηση αλλά και να δώσουν πνοή ασφάλειας στην αγορά του ποδηλάτου!
Θέλει λοιπόν ο υπάλληλος μια εταιρείας να αγοράσει ένα ποδήλατο για να πηγαινοέρχεται στη δουλειά από το σπίτι (commuter στα ελληνικά!). Ο υπάλληλος δεν μπορεί να διαθέσει το ποσό για να αποπληρώσει το κόστος του ποδηλάτου. Το καλό αφεντικό, αναγνωρίζοντας τη σημασία του να έχει υγιείς, γυμνασμένους και καλοζωισμένους υπαλλήλους κάνει το εξής: Αγοράζει το ποδήλατο που θέλει ο υπάλληλος, ενώ ο δεύτερος το αποπληρώνει σιγά-σιγά (καθώς του παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό του ένα προσυμφωνημένο ποσόν) το νέο του εργαλείο!
Και γιατί να το κάνει αυτό το αφεντικό, θα αναρωτηθεί εύλογα ο Έλλην αναγνώστης. Επειδή τα επιχειρήματα της καθημερινής ευεξίας και του εναλλακτικού- οικολογικού τρόπου ζωής ίσως να μην είναι αρκετά για να τον πείσουν η Βρετανική κυβέρνηση προσθέτει ένα ακόμη, πιο χειροπιαστό κίνητρο, εξαιρετικής σημασίας: Ο φόρος που αναλογεί στο ποδήλατο, εκπίπτει από τα τακτικά έσοδα των επιχειρηματιών. Όσο πιο ακριβό το ποδήλατο, τόσο μεγαλύτερος και ο φόρος που «γλιτώνει» η επιχείρηση.
Τα πλεονεκτήματα αυτού του μέτρου, δεν αφορούν μόνο την επιχείρηση που βρήκε ένα τρόπο να γλιτώσει μερικές- λίρες, ούτε τον ποδηλάτη που επιτέλους θα καταφέρει να πάρει το εξωτικό καθημερινό του ποδήλατο. Το ίδιο το κράτος θα έχει οφέλη από τα λιγότερα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούνται, ενώ από την άλλη η κοινωνία θα απολαμβάνει καθαρότερη πόλη, με λιγότερη κίνηση και περισσότερες θέσεις παρκινγκ για αυτούς που επιμένουν επί των τεσσάρων τροχών.
Οικονομία, Κοινωνία, Περιβάλλον: Το τρίπτυχο της αειφόρου ανάπτυξης!