ΣΟΚ για τα νερά σε Μπαχούνια, Πηγή, Κιθάρα.

Κυριακή πρωί και μόλις έφτασα με το ΜΤΒ μου στην Πηγή. Λίγο η παρατεταμένη ανηφόρα, λίγο ο ζεστός καιρός και ονειρεύομαι τη στιγμή που θα γεμίζω το παγούρι μου με κρύο γάργαρο νεράκι. Εσείς πώς θα νιώθατε αν κάποιος σας έλεγε ότι το νερό που ξέρετε και πίνετε χρόνια πλέον είναι ακατάλληλο;

Αδυνατώντας να πιστέψω ότι οι πηγές που τις επισκέπτονται κάθε σαββατοκύριακο όλοι οι λάτρεις του βουνού παρέχουν ακατάλληλο νερό, απευθύνθηκα με την ιδιότητά μου ως περιβαλλοντολόγος στον Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού και συγκεκριμένα στην κ. Σαρλή, γεωλόγο υπεύθυνη για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων του Δρυμού.

Σε μέτρηση που έγινε στα μέσα Μαΐου στις πηγές της Κιθάρας (έσω και έξω), του Πλατάνου και των Μπαχουνίων διαπιστώθηκε συγκέντρωση παθογόνων βακτηριδίων (κολοβακτηρίδια και στρεπτόκοκκοι κοπράνων). Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ξεκάθαρη σχετικά με το θέμα: Αν διαπιστωθεί ότι νερό διαθέτει οποιαδήποτε συγκέντρωση από τα παραπάνω, θεωρείται μη πόσιμο και επικίνδυνο.

Και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναπιούμε νερό ποτέ από τις συγκεκριμένες πηγές; Φυσικά όχι! Το χειμώνα, τα αυξημένα ποσοστά βροχής, φορτίζουν τους υδροφορείς «ξεπλένοντας» τους από ρύπους και άλλους βιολογικούς παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των μηδενικών βροχοπτώσεων και των αυξημένων θερμοκρασιών αυξάνονται οι πιθανότητες ρύπανσης των υδάτων και συγκεκριμένα των φυσικών πηγών.

Επόμενες μετρήσεις θα γίνουν στα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι τότε η υπεύθυνη συνιστά αποχή από την κατανάλωση νερού από τις παραπάνω πηγές. Μείνετε συντονισμένοι.