Σχεδιαστές Ποδηλάτων: Mike Burrows

Mike Burrows - Σχεδιαστής ΠοδηλάτωνΟ Mike Burrows γεννήθηκε το 1943 στο St.Albans της Αγγλίας και ενδιαφέρθηκε για τη σχεδίαση ποδηλάτων όταν το αυτοκίνητο του "ανατινάχτηκε" το 1976. Ίδρυσε τη δική του εταιρία το 1980 με σκοπό να βάλει σε παραγωγή το πρώτο του σχέδιο ποδηλάτου, το οποίο ακολούθησαν αρκετά σχέδια recumbent (ανακεκλιμένων) ποδηλάτων.

Ο Burrows αρχικά σχεδίασε το ανακεκλιμένο ποδήλατο ως όχημα υψηλών επιδόσεων -προορισμένο για να κινείται μόνο σε ευθεία πορεία- με σκοπό την επίτευξη νέων ρεκόρ. Το 1991, η πιο εξελιγμένη monocoque δημιουργία του τράβηξε την προσοχή της Lotus και προσαρμόστηκε για χρήση από τον Άγγλο ποδηλάτη Chris Boardman -ο οποίος λίγο αργότερα, καβαλώντας την ανθρακονημάτινη "ρουκέτα" κέρδισε στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 το Χρυσό Μετάλλιο του Πουρσουίτ 400m.

Το 1994 ο Mike δέχτηκε την πρόταση της Giant για τη θέση αρχισχεδιαστή και έτσι αποφάσισε να αδειοδοτήσει την Advanced Vehicle Design για την παραγωγή του πιο εξελιγμένου του recumbent, ονόματι "Windcheetah". Η εταιρία με έδρα το Altrincham της Αγγλίας και εξειδίκευση στην κατασκευή υψηλής ποιότητας τετράκυκλων έδωσε σάρκα και οστά (ή μάλλον Αλουμίνιο, Τιτάνιο και Κέβλαρ) στο ταχύτατο ανακεκλιμένο ποδήλατο που έγινε επίσης γνωστό με το όνομα "Speedy" λόγω της δυνατότητας του να φτάνει τα 80 Km/h σε ευθεία και 112 Km/h σε κατηφόρα. Το Windcheetah βασίζεται σε ένα υψηλής τεχνολογίας σταυροειδές πλαίσιο και χρησιμοποιεί "joysticks" για να στρίβει (αν το γδύσετε από τα fairings του, θα σας θυμίσει ως ένα βαθμό το Scorpion FX της HP Velotechnik). Τα εξωτικά υλικά σε συνδυασμό με την αεροδυναμική του σχεδίαση λέγεται ότι προσφέρουν μια ανεπανάληπτη ποδηλατική εμπειρία, που χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικό στρίψιμο του ποδηλάτου.

Ο Mike Burrows έχει επίσης σχεδιάσει ένα ποδήλατο μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων και έχει γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο "Bicycle Design: Towards the Perfect Machine".

 

Πηγές: