Specialized Purist: Ο νέος Βασιλιάς;

Μία από τις πρώτες δοκιμές προϊόντων στο iCycling.gr αφορούσε το κορυφαίο παγούρι της Camelbak, Podium. Το 2008 που πρωτοπαρουσιάστηκε, αποτέλεσε πραγματική καινοτομία, περισσότερο γιατί προσέφερε απλούστερη χρήση εξαλείφοντας την μία από τις δύο βασικές κινήσεις που χρειάζεται να κάνει ένας ποδηλάτης ώστε να πιει νερό από το παγούρι του: Το τράβηγμα του στομίου. Ναι, όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του μας άρεσαν πάρα πολύ, αλλά ή ευκολία του Podium ήταν που το έχρισε "Βασιλιά των Παγουριών". Παρά τα ένα-δύο θεματάκια που εντοπίστηκαν μέσα στον πρώτο χρόνο χρήσης τους, ακόμη χρησιμοποιώ τα παγούρια που αγόρασα πριν από τρία καλοκαίρια, άρα το ελαφρά αυξημένο κόστος τους σε σχέση με τα συμβατικά, έχει αποσβεστεί πολλάκις!

Κανείς δεν βασιλεύει για πάντα όμως. Ο σφετεριστής του θρόνου μπορεί να άργησε λίγο, άλλα ήρθε. Μελέτησε καλά τον αντίπαλο του μαθαίνοντας τις δυνάμεις και αδυναμίες του, και τώρα διεκδικεί τη θέση του στις παγουροθήκες μας. Λοιπόν, τι εστί "Purist";

  • Δοχείο: Διαθέσιμο σε δύο μεγέθη -και κάμποσα χρώματα- 26oz (770ml) και 22oz (650ml) αποτελείται από Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας ευρέως γνωστό ως LDPE, ιδιαίτερα μαλακό για να το ζουλάτε χωρίς δύναμη. Το υλικό του χαρακτηρίζεται ως BPA-free, δηλαδή οι τοξικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά έχουν απομακρυνθεί και το προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές και κατάλληλο για χρήση με ποτά-τρόφιμα. Το μελάνι που έχει χρησιμοποιηθεί για τις εκτυπώσεις πάνω στο παγούρι δεν βασίζεται σε διαλύτες (ωρίμανση UV) και έχει έγκριση CPSC. Η αποκλειστική τεχνολογία Purist που έχει εφαρμοστεί στο υλικό, δεν του επιτρέπει να συγκρατεί γεύση ή χρώμα από το ποτό που θα χρησιμοποιήσετε. Το "Big Mouth" στόμιο του δοχείου είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσουν παγάκια ή να προσθέσετε με άνεση σκόνη για ισοτονικό ποτό. Η διάφανη "ρήγα" καθ' ύψος του δοχείου κάνει ορατή τη στάθμη του ποτού σας.
  • Καπάκι: Το καπάκι του Purist βιδώνει πάνω στο δοχείο και δεν επιτρέπει διαρροές, σε αντίθεση με πολλά παγούρια που παρουσιάζουν φτωχές ανοχές υλικών και στάζουν μόλις βρεθούν σε οριζόντια θέση. Το κεντρικό του τμήμα είναι διάφανο και μόλις το αφαιρέσετε, μπορείτε να διακρίνετε και το παραμικρό ίχνος βρωμιάς ώστε να το καθαρίσετε.
  • Στόμιο: Ότι μας άρεσε στο Camelbak Podium, στο Purist έχει απλοποιηθεί για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία. Η "απασφάλιση" του στομίου Watergate δε χρειάζεται να γίνει πριν ξεκινήσετε να πίνετε, αν φέρνοντας το παγούρι στο στόμα σας ανακαλύψετε πως ξεχάσατε να ανοίξετε το στόμιο του πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας, απλά το τραβάτε με τα δόντια σας όπως θα κάνατε σε ένα συμβατικό παγούρι. Πίνετε το ποτό σας και επιστρέφετε το παγούρι στην παγουροθήκη. Ακόμη και αν το γυρίσετε ανάποδα, δεν θα στάξει (εκτός αν το ταρακουνήσετε ανάποδα). Η ροή του υγρού είναι άκρως ικανοποιητική ακόμη και για τους πιο διψασμένους. Όταν έρθει η ώρα για εκτεταμένο καθαρισμό, δε θα δυσκολευτείτε να αφαιρέσετε το στόμιο από το καπάκι. Τρίψτε το όμως με ένα μαλακό σφουγγάρι, γιατί αν το χαράξετε, οι χαρακιές θα αποτελέσουν μελλοντικές εστίες μικροβίων.

Στην πράξη

Το Purist προσφέρει όλα όσα υπόσχεται. Αν πίνατε το νερό σας από ένα γυάλινο ποτήρι, δε θα καταλαβαίνατε καμία διαφορά από το μαγικό αυτό παγούρι. Αν ξεχάσετε μέσα το νερό ή ισοτονικό σας για 2-3 μέρες, δεν πρόκειται ούτε να βρείτε το Purist γεμάτο μούχλα, ούτε αυτό θα έχει απορροφήσει τη γεύση του ποτού σας. Το νερό, ακόμη και μετά από πολλές ώρες δεν έχει γεύση πλαστικού. Καθαρίζεται με άνεση και είναι σχεδιασμένο για πολυετή χρήση. Το στόμιο του είναι το ευκολότερο που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου και γενικά δεν μπόρεσα να φανταστώ τι παραπάνω θα ήθελα από ένα παγούρι. Δίνω στο Purist 10/10 αβίαστα, θεωρώντας ότι βαδίζει στο δρόμο που άνοιξε ο προηγούμενος "Βασιλιάς", πηγαίνοντας όμως ακόμη παραπέρα. Όπως και ο ελαφρώς ακριβότερος προκάτοχος του θρόνου, θα αποσβέσει πολλάκις τα €10 (ανεξαρτήτως μεγέθους) που θα δώσετε για την αγορά του άρα και δεν θα ήταν δίκαιο να το αποκαλέσουμε ακριβό.

Βαθμολογία:
10/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Specialized Water Bottles

Αντιπρόσωπος: Kassimatis Cycling