Endura Equipe Thermo Windshield: Σούπερ-ευέλικτο McΤζάκετ

Από τη Σκωτία τη χώρα του whiskey, της κακοκαιρίας, των κιλτ και του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, μας ήρθε -ανάμεσα σε διάφορα άλλα πράγματα- το ποδηλατικό τζάκετ Equipe Thermo Windshield δια χειρός Endura. Η λέξη "Equipe" προσδιορίζει την κορυφαία σειρά ποδηλατικού ρουχισμού της Endura, με target group τους ποδηλάτες-αθλητές. H εταιρία από το Εδιμβούργο επιθυμεί να διαχωρίσει τόσο πολύ τη σειρά αυτή από τα υπόλοιπα προϊοντα της, που χρησιμοποιεί μέχρι και διαφορετικό site για να την προβάλλει (www.enduraequipe.com).

Όπως λέει και ένας φίλος, "μια καλή χειμερινή ποδηλατική γκαρνταρόμπα δε θα σε προδώσει ποτέ", και το τζάκετ είναι βασικό κομμάτι χειμερινού ρουχισμού. Το Thermo Windshield -όπως όλα τα ρούχα της σειράς Equipe- έχουν πιο στενή, αθλητική φόρμα σύμφωνη με τα γούστα και τις ανάγκες ενός ποδηλάτη-αθλητή που γυρίζει πετάλι στην άσφαλτο ή προτιμά MTB XC/Marathon -και το συγκεκριμένο τζάκετ φαινόταν ότι μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις αυτές, από ακόμη πριν το φορέσω. Αν μη τι άλλο, οι Σκωτσέζοι σίγουρα ξέρουν από κρύο, και φέτος ο ελληνικός χειμώνας ζητά οπωσδήποτε καλό ρουχισμό!

Πω-πω σκέτο μοντελάκι είσαι!

endura eqthermowndshld jacket 02Ο σχεδιασμός του Thermo Windshield είναι λιτός και μοντέρνος, με κάθε "πινελιά" του να έχει όχι μόνο αισθητικό σκοπό, αλλά και λειτουργικό: Το γκρίζο "κυψελοειδές" ύφασμα τοποθετημένο σε αυχένα-αγκώνες όχι μόνο σπάει την μονοχρωμία του τζάκετ, αλλά αυξάνει και την άνεση κινήσεων του ποδηλάτη. Οι διακριτικές λευκές ρίγες είναι ανακλαστικές, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Το εμπρόσθιο φερμουάρ είναι ελαφρώς λοξό για να μην ενοχλεί στο πιγούνι όταν το Thermo Windshield είναι κλειστό. Το άνοιγμα της εμπρόσθιας τσέπης ξεχωρίζει χρωματικά, αλλά είναι παράλληλα αδιαβροχοποιημένο για να φυλάξετε εκεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ότι δε θέλετε να βραχεί, αλλά να παραμένει εύκαιρο (π.χ. κλειδί αυτοκινήτου, κοντρόλ γκαραζόπορτας, ψηφιακή φωτογραφική κ.α.). Οι ραφές είναι πολύ διακριτικές, όπως και τα κλεισίματα των τριών πίσω τσεπών. Όποιο από τα τρία χρώματα του τζάκετ και να επιλέξετε (κόκκινο, lime, μαύρο), να είστε σίγουροι ότι είναι εξίσου όμορφο με τα υπόλοιπα.

Σε αγαπώ για το μυαλό σου...

Η πρακτικότητα είναι πάντα αποτέλεσμα έξυπνης σχεδίασης, και το Equipe Thermo Windshield έχει υψηλό ποδηλατικό IQ. Ο κατασκευαστής του, γνωρίζοντας ότι η θερμοκρασία σπάνια παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, εξόπλισε το τζάκετ με ανοίγματα εξαερισμού στις μασχάλες -σημείο στρατηγικό για τη γρήγορη αποβολή θερμότητας- τα οποία κλείνουν με διπλά φερμουάρ. Το εσωτερικό της εμπρόσθιας τσέπης διαθέτει ειδικό πανάκι για να σκουπίζετε τα γυαλιά σας, το οποίο βοηθά και στη συγκράτηση τους αν τα φυλάξετε εκεί. Η οπίσθια μεγάλη τσέπη στο κέντρο διαθέτει ξεχωριστές, εσωτερικές θήκες για κινητό τηλέφωνο/smartphone και MP3 player και άνοιγμα για εσωτερική δρομολόγηση του καλωδίου των ακουστικών. Το ίδιο το μέγεθος της τσέπης είναι εντυπωσιακό, και μπορείτε άνετα να πάρετε μαζί δύο από τα DVD που νοικιάσατε ώστε να τα επιστρέψετε πηγαίνοντας για προπόνηση! Οι δύο οπίσθιες πλαϊνές τσέπες χωράνε τα συνηθισμένα (πολυεργαλείο, αμπούλες CO2, ενεργειακές μπάρες) και ασφαλίζουν με τον πιο έξυπνο και λογικό τρόπο που έχω δει μέχρι σήμερα: Μέσα στο ύφασμα έχουν τοποθετηθεί μαγνητάκια, δύο για κάθε τσέπη, τα οποία μόλις τραβήξετε το χέρι σας θα φροντίσουν να κλείσει η τσέπη με ασφάλεια.

Είναι καλή η κουστουμιά;

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ καλά, αλλά αν το τζάκετ δεν προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης, δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Φόρεσα το Equipe Thermo Windshield σε θερμοκρασίες από 2.9°C έως και 18.5°C.

Σε ακραίο -για τα δικά μας δεδομένα- κρύο όπως οι 2.9 βαθμοί, θα χρειαστείτε ένα ζεστό ποδηλατικό εσώρουχο από μέσα, ενώ ένα ζευγάρι ελαφριά ανοιξιάτικα μανίκια θα βοηθήσει. Εγώ το συνδύασα με ένα μακρυμάνικο μάλλινο ισοθερμικό "Babaa" και ήμουν οκ. Ο γιακάς κλείνει μέχρι αρκετά ψηλά, αλλά επειδή πιθανότατα θα υπάρχει ένα κενό μεταξύ γιακά και λαιμού σας, μπορείτε να το κλείσετε με ένα "μπαντανοφουλάρι" για ακόμη καλύτερη προστασία (δε χρειάζεται να είναι ζεστό, αρκεί να μην περνάει ο παγωμένος αέρας από το γιακά στο σώμα σας). Για όση ώρα διήρκεσε η διαδρομή μου, ένιωθα πολύ άνετος στον κορμό και στα χέρια -το μόνο που με απασχολούσε ήταν μήπως μου πέσει η μύτη από το κρύο!

Endura Equipe Thermo WindshieldΕπειδή ο καιρός πλέον δεν είναι όπως ήταν και τα καπρίτσια του γίνονται όλα και πιο περίεργα, λίγες μέρες αργότερα βρέθηκα να ποδηλατώ με 18.5 βαθμούς σε ανηφόρα της Ανατολικής Αττικής, φορώντας και πάλι το Equipe T.W. Μπορεί το πρωί να είχε κρύο και να φυσούσε, αλλά εκείνη τη στιγμή οι συνθήκες ήταν σχεδόν ανοιξιάτικες και έπρεπε να προσαρμοστώ: Το μπροστινό φερμουάρ κατέβηκε στα 2/3 και ο εξαερισμός στις μασχάλες άνοιξε με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ρούχου να μειωθεί δραματικά -κάτι που με χαροποίησε, αφού δεν πρόκειται για ένα τζάκετ που διπλώνει και μπαίνει στην τσέπη! Η ανηφόρα έδωσε τη σειρά της στην ευθεία και μετά στην κατηφόρα, όπου ανέβασα πάλι το φερμουάρ. Η άριστη διαπνοή των υλικών και ο ανοικτός εξαερισμός στις μασχάλες φρόντισαν να στεγνώσει γρήγορα ο ιδρώτας μου και να μην κρυώσω. Warm and toasty!!!

Ένα ψιλόβροχο που συντρόφευσε μια επιστροφή μου δεν κατάφερε να περάσει μέσα από το ύφασμα. Ο κατασκευαστής χαρακτηρίζει το Thermo Windshield ως "water/windproof" στο εμπρόσθιο τμήμα του, με το ίδιο υλικό να αγκαλιάζει το γιακά, τους ώμους, την εμπρός μεριά των μανικιών και τις πίσω τσέπες.

Η άνεση κινήσεων που προσφέρει το T.W. είναι πολύ καλή, και δεν ένιωσα να περιορίζομαι με κάποιον τρόπο. Το έπλυνα 2-3 φορές (με κρύο νερό στο χέρι όπως ορίζει η Endura) και δεν παρατήρησα καμία φθορά, ξέφτισμα ή μείωση στις επιδόσεις.

Δηλαδή σου άρεσαν όλα;

Endura Equipe Thermo WindshieldΚατά 95% ναι. Έχω δύο παρατηρήσεις που αφορούν μειονεκτήματα του προϊόντος: 1) Ο ιδρώτας μου κατά τη διαπνοή του περνούσε μέσα από τις τσέπες με αποτέλεσμα να παρατηρήσω υγρασία πάνω σε κινητό/κλειδί αυτοκινήτου. Όχι πολλή ώστε να χαλάσουν, αλλά αρκετή ώστε να είναι ορατή. Θα ήθελα να βελτιωθεί η εσωτερική επένδυση των τσεπών, ώστε τουλάχιστον η μπροστινή και η πίσω κεντρική να προσφέρουν καλύτερη προστασία στα περιεχόμενα τους. 2) Το κρυφό φερμουάρ της πίσω κεντρικής τσέπης θα έπρεπε να έχει λίγο μεγαλύτερη λαβή ώστε να το πιάνει κανείς ευκολότερα με χοντρά χειμερινά γάντια! Όχι ότι είναι αδύνατο να το ανοίξετε φορώντας τα γάντια σας, αλλά σίγουρα το άνοιγμα θα ήταν πρακτικότερο έτσι. Με τόση προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε χαρακτηριστικό του Thermo Windshield, υποθέτω ότι η λαβή του φερμουάρ επελέγη να είναι τόσο μινιμαλιστική επίτηδες, ώστε να μη κυματίζει και χτυπάει με τον αέρα. Ίσως όμως οι πάνσοφοι Σκωτσέζοι Δρυίδες του ποδηλατικού ρουχισμού να μπορούν να βρουν μια μέση λύση στο θέμα αυτό.

Το φοράς αυτή τη στιγμή;

Πολύ θα το ήθελα, αλλά αν το εντάξω στην πολιτική μου γκαρνταρόμπα ίσως γίνω γραφικός (βέβαια το μαύρο Thermo Windshield είναι πιο λιτό και καλόγουστο από αρκετά τζάκετ που έχω δει για fitness/running). Αρχικά, είχα την εσφαλμένη εντύπωση ότι το κόστος του Equipe Thermo Windshield είναι στα διακόσια-κάτι ευρώ, και σκεφτόμουν ότι αξίζει τα χρήματα του. Μόλις έλαβα τον τιμοκατάλογο της εταιρίας και είδα πως η τιμή του είναι μόλις €140, δε μπορούσα να το πιστέψω!

Τελείωνε!

Το Endura Equipe Thermo Windshield κάνει άριστα τη δουλειά του και είναι πανέμορφο και ποιοτικό, ενώ κοστίζει αρκετά λιγότερο από ανταγωνιστικά προϊόντα της ίδιας ποιότητας. Είναι εκείνη η όμορφη μελαχρινή με το καλλίγραμμο σώμα που έχει μυαλό, κάνει ωραία συζήτηση και όποτε βγαίνετε επιμένει να πληρώνει τα δικά της. Αλλά αν δε σας αρέσει έτσι, μη της ζητήσετε ραντεβού. Θα της έβαζα 9.5/10, αλλά δυστυχώς μισό σαμπρελάκι δεν υπάρχει. Αν μου έδινε λίγο πιο πρόσχαρα τα περιεχόμενα της πίσω τσέπης και πρόσεχε λίγο περισσότερο μη φτάσει ο ιδρώτας στο κινητό μου, το δεκάρι θα ήταν σίγουρο!

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Endura| Αντιπρόσωπος: loukasbikes