Νέο σύστημα ένδειξης ταχυτήτων Di2

Στις 16 Ιανουαρίου 2014 δημοσιεύτηκε αίτηση κατοχύρωσης πατέντας της Shimano που αφορά την ένδειξη αλλαγής ταχύτητας σε συστήματα ηλεκτρικών αλλαγών ταχυτήτων Di2. Η λειτουργία αυτή υποστηρίζεται με τρεις τρόπους:

  • Οπτική ένδειξη στην οθόνη του "Cycle Computer" (50) ή/και του χειριστηρίου (56).
  • Ακουστική ένδειξη μέσω ηχείου (54) τοποθετημένου στο κράνος, το χειριστήριο ή/και το "Cycle Computer".
  • Ένδειξη με δόνηση (58) στο κράνος ή/και το χειριστήριο.

Δεν είναι σαφές αν οι ειδοποιήσεις μέσω ηχείου/δόνησης θα παράγονται από ασύρματο εξάρτημα που θα προσαρτάται στο κράνος ή από ειδικό κράνος που θα διατίθεται με ενσωματωμένο ηχείο και μηχανισμό δόνησης -ίσως και να βρισκόμαστε προ της δημιουργίας νέας προδιαγραφής για κράνη που θα απαιτεί συγκεκριμένου τύπου εσοχή σε αυτά, για τη φιλοξενία του "Notification Device".

Η πατέντα αυτή αποκλείεται να είναι άσχετη με τον ασύρματο προσαρμογέα Di2 που παρουσιάσαμε προχθές, και μας προϊδεάζει -δυστυχώς- ότι ολόκληρη η ασύρματη διασύνδεση που ετοιμάζει ο ιαπωνικός κολοσσός, δε θα χρησιμοποιεί το ανοικτό πρωτόκολλο ANT+. Βάσει συνημμένου διαγράμματος βέβαια, φαίνεται πως το εξάρτημα "Cycle Computer" δεν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος, άρα μπορούμε ακόμη να τρέφουμε κάποιες ελπίδες για "ανοικτή" ασύρματη διασύνδεση.

Υ.Γ.
Κανένα χειριστήριο Di2 που πωλείται αυτή τη στιγμή στην αγορά δε διαθέτει ηχείο, οθόνη ένδειξης ή μηχανισμό δόνησης. Να θεωρήσουμε ότι πρόκειται απλώς για κάποια έμπνευση που ίσως δεν υλοποιηθεί ποτέ, ή μήπως για προδιαγραφές που θα ενσωματωθούν στην επόμενη γενιά Di2;