Reelight: Φώτα που μαγνητίζουν

"Mr Ecology guy, σου βρήκα κάτι περίεργα φώτα για το ποδήλατό σου που δεν χρειάζονται μπαταρία για να δουλέψουν! Θέλεις ένα σετ να τα δοκιμάσεις;", ήταν οι πρώτες κουβέντες του Αλέξανδρου πριν λίγο καιρό στο τηλέφωνο.

Πάνω που πήγα να τον ευχαριστήσω και να αρνηθώ ευγενικά καθώς δεν συμπαθώ καθόλου τα δυναμό (θεωρώ ότι τα led έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο τεχνολογικά), εκείνος συνέχισε: "Δουλεύουν με ένα περίεργο σύστημα με περιστρεφόμενους μαγνήτες και δεν έχουν άλλη πηγή ενέργειας"..

Ενδιαφέρον σκέφτηκα. Η τεχνολογία δεν είναι καινούργια (άλλωστε πριν πολλά χρόνια ανακαλύπταμε ότι μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρισμό με επαγωγή, μέσω κινούμενων μαγνητών) αλλά σίγουρα εγώ δεν το είχα ξαναδεί πάνω στο ποδήλατο. "Πράσινη" ενέργεια λοιπόν και στα ηλεκτρονικά μας gadgetάκια.

Στα χέρια μου έφτασε το SL100 Flash, μέσα σε ένα διακριτικό διαφανές κουτί (σε διαστάσεις 15cm x 15cm) το οποίο περιείχε τα 2 φωτάκια (εμπρός-πίσω), τους μαγνήτες καθώς και 2 βάσεις στήριξης. Τα φώτα είναι κατασκευασμένα από συμπαγές ανθεκτικό πλαστικό, ενώ οι βάσεις δείχνουν αρκετά σταθερές για καθημερινή χρήση. Κάθε φως αποτελείται από 2 led και ένα καθρέφτη που φροντίζει για τη σωστή διάχυση του φωτός. Τέλος, το σετ είναι "vandal proof" που σημαίνει ότι για να βγεί από το ποδήλατο, ο "ενδιαφερόμενος" πρέπει να έχει κατσαβίδια, χώρο και χρόνο!

Μερικά λεπτά αργότερα, τα φωτάκια της Δανέζικης εταιρείας είχαν τοποθετηθεί στο καθημερινό μου σπαστό ποδήλατο και το πρώτο τεστ του χεριού (γύρισμα του τροχό με το χέρι) με άφησε άφωνο. Πράγματι τα φώτα αρχίζουν να αναβοσβήνουν ρυθμικά με ρυθμό που αυξάνεται ανάλογα με την ταχύτητα. Δεύτερο τεστ στο δρόμο: Σε συνδυασμό με τα φώτα που ήδη έχω, δεν υστερούν πουθενά! Μπορεί να βρίσκονται τοποθετημένα πιο χαμηλά από τα κοινά φώτα που μπαίνουν στο τιμόνι ή στο παλουκόσελο, αλλά φροντίζουν με επιτυχία να γινόμαστε αντιληπτοί στους χρήστες των οδικών δικτύων.

Και τι γίνεται όταν σταματάμε στο φανάρι; Εκεί τα SL100, μην έχοντας ενέργεια, σβήνουν! Αν δεν έχουμε και άλλα φώτα είμαστε εκτεθειμένοι. Μετά από μια σύντομη επικοινωνία με τον εισαγωγέα, ανακάλυψα ότι στην αγορά διατίθενται άλλα 2 σετ: το SL120 flash και το SL150 steady. Η ουσιαστικότερη διαφορά είναι ότι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας για χρήση περίπου 3 λεπτών όταν το ποδήλατο για οποιοδήποτε λόγο έχει σταματήσει ενώ όπως λέει και το όνομά τους, το πρώτο αναβοσβήνει και το δεύτερο παραμένει μονίμως αναμμένο.

Που υπερτερούν λοιπόν τα φώτα της εταιρείας Reelight σε σχέση με τα κοινά φώτα που όλοι γνωρίζουμε; Μα φυσικά στην έλλειψη πηγής ενέργειας. Τα Reelights υπόσχονται ατελείωτες ώρες φωτισμού και εξαρτώνται -όπως και το ποδήλατό σας άλλωστε- από τα πόδια σας και μόνο! Ξεχάστε τις χαμηλές τάσεις εξαιτίας της μισοτελειωμένης μπαταρίας στα φώτα σας. Παρκάρετε το εργαλείο σας κάπου με ασφάλεια, και μην κουβαλήσετε τα φώτα μαζί σας γιατί πολύ απλά, δεν βγαίνουν από πάνω του! Λειτουργούν μέρα και νύχτα. Απόλυτο εργαλείο για τους υπόλοιπους χρυσόψαρους αυτού του κόσμου, μιας και δεν θα χρειαστεί να θυμηθείτε να ανάψετε τα φώτα σας κατά τη διάρκεια της βραδινής σας εξόρμησης.

Τα φώτα μας άρεσαν πολύ. Η διαδικασία της βαθμολογίας δύσκολη για μένα (οι μαθητές μου πάντα φώναζαν ότι είμαι καταπιεστικός και καθόλου επιεικής). Αφαιρώ ένα σαμπρελάκι για το ότι δεν αποθηκεύουν ενέργεια (κάτι το οποίο δεν ισχύει στα άλλα μοντέλα της εταιρείας) και άλλα δύο επειδή θα ήθελα να αποτελούνται από παραπάνω led για καλύτερη φωτεινότητα. Επτά σαμπρελάκια λοιπόν για τα νέα φώτα Reelight Sl-100 Flash.

Λιανική τιμή Reelight SL100 Flash: € 32,00

Βαθμολογία:
7/10 σαμπρελάκια


Διάθεση στην Ελλάδα: Kassimatis Cycling

Ιστότοπος Κατασκευαστή: www.reelight.com