BH Lynx 6 8.9

Το αλουμινένιο ΒΗ Lynx 6 8.9 (€3.990,00) ανήκει στην κατηγορία ποδηλάτων "Aggressive Trail" της εταιρίας, με 150/160mm διαδρομή αναρτήσεων, ελαστικά 26x2.4", dropper post και ένα στιβαρότατο πλαίσιο με σωλήνες τετράγωνης διατομής. Έρχεται εξοπλισμένο με πιρούνι Fox Talas CTD, πίσω ανάρτηση Fox CTD με έλεγχο στο τιμόνι, και μια μείξη εξαρτημάτων Shimano SLX - Shimano XT - Formula Rx. Το ισπανικό "κτηνάκι", ενώ έχει εξοπλιστεί με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία, δε μένει εκεί: Η BH Bikes με την μακρά της παράδοση στην καλαισθησία και την υψηλή ποιόητα κατασκευής, έχει φροντίσει για την εσωτερική δρομολόγηση των καλωδίων εμπρός-πίσω εκτροχιαστη και πίσω ανάρτησης (!) καθώς και ένα ενδιαφέρον, ισορροπημένο χρωματικό μοτίβο άσπρου-μαύρου. Οι κόκκινες ανοδιωμένες λεπτομέρειες κάνουν την εμφάνιση λίγο πιο "πικάντικη".

BH Lynx 6 8.9BH Lynx 6 8.9

Στην "καρδιά" του Lynx 6 8.9 βρίσκεται η πατενταρισμένη ανάρτηση Split Pivot, με κεντρική έδραση πάνω από τη μεσαία τριβή. Ο 12mm άξονας του πίσω τροχού φέρεται από την πίσω άρθρωση, σχεδίαση η οποία προσφέρει απόλυτη "ανοσία" της ανάρτησης στις δυνάμεις που ασκεί επάνω της το φρενάρισμα -περίπου όπως το Active Braking Point της Trek. Έτσι, ακόμη και σε απότομα κατηφορικά κομμάτια που κλήθηκα να φρενάρω παρατεταμένα, ο πίσω τροχός ακολουθούσε το ανάγλυφο του μονοπατιού και δεν έχανε πρόσφυση, άρα και έλεγχο. Αυτό που πραγματικά με άφησε "παγωτό" είναι το πόσο αποδοτικά σκαρφάλωναν τα 13.4kg του Lynx (μέγεθος Μ ζυγισμένο με πετάλια Crank Bros Candy 3) -ποιο Trail και ποιο All Mountain;;; Εδώ μιλάμε για ποιότητα αγωνιστικού XC, ακόμη και με "λάθος" επιλογή στο χειριστήριο της CTD!!! Muy impresionante...

Άλλα χαρακτηριστικά του συστήματος Split Pivot είναι η "πλωτή" έδραση της μπουκάλας ανάρτησης στο κάτω ψαλίδι, η ταυτόχρονη συμπίεση της και από τα δύο άκρα, όπως επίσης οι γενικά χαμηλότερες πιέσεις που απαιτούνται συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Όλα αυτά βοηθούν δραματικά το ποδήλατο να είναι πιο ενεργό στην απορρόφηση μικρών κραδασμών, και συντελούν στην άριστη πρόσφυση του Lynx.

Το πιρούνι Talas 150 CTD με άξονα εμπρός τροχού 15mm και tapered λαιμό 1 1/8" - 1 1/2" λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία με την πίσω ανάρτηση, αλλά και συμπληρώνει τη στιβαρότητα του πλαισίου, όπως μια στρώση nutella πάνω σε φρέσκια κρέπα.

BH Lynx 6 8.9

Τα περιφερειακά του Lynx 6 8.9 φαίνεται να είναι επιλεγμένα από κάποιον "φοβιτσιάρη", και αυτό είναι καλό, διότι ως γνωστό "του φοβιτσιάρη η μάνα ποτέ δεν κλαίει". Παντού υπεραξιόπιστα εξαρτήματα Shimano SLX/XT με μόνη παρασπονδία τα φρένα RX της ιταλικής Formula, που αντιλαμβάνομαι ότι προτιμήθηκαν αντί αυτών του Ιάπωνα, για λόγους μείωσης βάρους. Σεβαστή επιλογή, με την αξιοπιστία και αίσθηση των προϊόντων Formula να έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δε θεωρώ ότι ο αγοραστής του ασπρόμαυρου αγριόγατου θα αντιμετωπίσει προβλήματα πέδησης. Το υδραυλικής λειτουργίας dropper post "Supernatural" της KindShock (KS) παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου, παρότι ο λεβιές ενεργοποίησης βρισκόταν κάτω από τη μύτη της σέλας και δεν είχε τοποθετηθεί το remote lever kit στο τιμόνι. Είναι ανθεκτικό στο χρόνο και τη χρήση, προσφέροντας 150mm διαδρομής και στιβαρή αίσθηση, χωρίς τζόγους.

Βρήκα τη σέλα της Prologo πολύ άνετη, και με σχήμα που δε με ενόχλησε σε τεχνικά κομμάτια που έβγαινα πίσω από το ποδήλατο χωρίς να έχω ρίξει το dropper post. Σε παρατεταμένες ανηφόρες δε δυσκολευόμουν να βολευτώ σε αυτή και να πεταλάρω μέχρι το τελείωμα. Οι τροχοί ΜΤ68 της Shimano άντεξαν αδιαμαρτύρητα την ταλαιπωρία της δοκιμής, κυλώντας υποδειγματικά καλά. Τα ελαστικά Continental Mountain King 26x2.4" είναι καλά ταιριασμένα με το ποδήλατο, και προσφέρουν πολύ καλό κράτημα σε μια ποικιλία συνθηκών.

Ο λαιμός τιμονιού Titan είναι επαρκώς άκαμπτος και σίγουρα καλαίσθητος. Αυτό που δε μου άρεσε ήταν το στενό riser τιμόνι Evo AL με πλάτος μόλις 660mm -πλέον ακόμη και τα ποδήλατα XC φορούν τιμόνια 20-40mm φαρδύτερα, μια τέτοια επιλογή περιορίζει την οδήγηση του Lynx! Με ένα φαρδύτερο τιμόνι και το το remote lever kit του dropper post, το BH Lynx 6 8.9 είναι ένα πραγματικό "όπλο" για ολοήμερες μονοπατάδες!

BH Lynx 6 8.9

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: BH Bikes  |  Αντιπρόσωπος: Sportlife Bikes