Yeti AS-Rc: "Ιμαλάια Εξπρές"

Το Yeti των Ιμαλαΐων είναι ένα πλάσμα μυθικό, ένας γιγαντόσωμος χιονάνθρωπος που κρύβεται στους πάγους και τα χιόνια, μακριά από ανθρώπινα μάτια. Μάλλον δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το τελευταίο δημιούργημα της ομώνυμης εταιρίας ποδηλάτων από το Colorado, αφού το AS-Rc υπάρχει, και μάλιστα διαθέτει όλα τα "φόντα" ώστε να είναι στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στον ποδηλατικό κόσμο!

Το σχεδιασμένο για αγωνιστικό cross-country AS-Rc διατίθεται στην Ελληνική αγορά ως πλαίσιο μόνο. Όποιος υιοθετήσει έναν τέτοιο ανθρακονημάτινο "χιονάνθρωπο" μπορεί να τον ντύσει με τον εξοπλισμό της επιλογής του. Το ποδήλατο που παρέλαβα για δοκιμή ήταν ντυμένο με μια ασφαλή επιλογή κορυφαίων εξαρτημάτων που αποτελούταν από πλήρη σειρά XTR με υδραυλικά δισκόφρενα και trigger shifters, τροχούς Mavic Crossmax SLR με ελαστικά Schwalbe και ένα πανέμορφο λευκό πιρούνι Fox RLC F100. Κερασάκι στην τούρτα ήταν τα πετάλια Crank Bros Eggbeaters 4Ti. Το βάρος του συνόλου; 9.9Kg!

Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του AS-Rc είναι μάλλον ο ενσωματωμένος στο πλαίσιο λαιμός της σέλας ("παλουκόσελο"). Όταν παραλάβετε το Yeti σας, το τμήμα αυτό έχει αρκετό μήκος ώστε να εξυπηρετεί ακόμη και τον ψηλότερο αναβάτη που θα μπορούσε να καβαλήσει το συγκεκριμένο μέγεθος πλαισίου. Μετράτε και κόβετε στο σωστό μήκος (μπορείτε να εμπιστευθείτε τον αντιπρόσωπο για καλύτερο αποτέλεσμα). Βάζετε την "τάπα" και από πάνω της τοποθετείτε την "κεφαλή" του παλουκοσελοσυστήματος αυτού. Σφίγγετε τις δύο βίδες της με ακριβώς 3Nm ροπής και είστε έτοιμοι. Αν τελικά σας επεσε λίγο κοντό, μπορείτε με ειδικούς ανθρακονημάτινους αποστάτες να σηκώσετε τη σέλα 1 ή 2cm. Τι κερδίζετε από όλη αυτή την παλουκοσελοπλεκτάνη; Βάρος και ακαμψία: Το Κολοραντιανό carbon ποδήλατο, παρά το χαμηλό βάρος πλαισίου (1.932gr για το Medium μέγεθος), στο συγκεκριμένο σημείο είχε την ίδια άκαμπτη αίσθηση με το S-Works Stumpjumper μου εξοπλισμένο με το υπερ-άκαμπτο παλουκόσελο Thompson Elite, σύνολο αρκετά βαρύτερο!

Η ακαμψία του πλαισίου δεν περιορίζεται μόνο στο πίσω μέρος του κυρίως τριγώνου. Ο θηριώδης -για τα πρότυπα της κατηγορίας- πολυγωνικού προφίλ διαγώνιος σωλήνας και η σύνδεση του με το κούτελο, καθώς και ο "σπαστός", μεταβλητού προφίλ οριζόντιος σωλήνας δένουν με τέτοιο τρόπο που δίνουν στο κυρίως πλαίσιο την ακαμψία τσιμεντένιου μπλοκ, με βάρος που όμως θυμίζει... φελιζόλ! Πραγματικά, κατά τη διάρκεια της δοκιμής (συνολικά περίπου 6 ώρες χωμάτινης χρήσης) πολύ συχνά μου δινόταν η εντύπωση ότι καβαλάω ποδήλατο all-mountain ή κάποιο trailbike και όχι ένα "ασθενικό" πουπουλένιο αγωνιστικό full-suspension. Αυτό που μου υπενθύμιζε τη φύση του ποδηλάτου ήταν η κατηγορίας XC διαδρομή ανάρτησης στα 100mm εμπρός/πίσω.

Μίλησα για διαδρομή αναρτησης, και επί τη ευκαιρία να αναφέρω ότι η ανάρτηση του AS-Rc είναι η γνωστή και πολυαγαπημένη Fox RP23. Η επιλογή του πιρουνιού (Fox RLC F100) ήταν πολύ σοφή, γιατί το "συνοικέσιο" αυτό απέδωσε ένα πολύ ισορροπημένο σύνολο που αν το ρυθμίσετε σωστά, λειτουργεί άψογα σε όλο το φάσμα συνθηκών που χαρακτηρίζουν το αγωνιστικό XC. Η ανάρτηση και το πιρούνι είναι πλασμένα το ένα για το άλλο! :)

Βέβαια η άψογη και αθόρυβη λειτουργία της πίσω ανάρτησης οφείλεται και στη σχεδίαση των ψαλιδιών και των αρθρώσεων: Μέσα σε κάθε άρθρωση θα βρείτε κλειστά ρουλεμάν Enduro Max, εκτός αυτής που συνδέει τα πάνω ψαλίδια (seat stays) με τα νύχια του σκελετού γιατί πολύ απλά έχει εξαλειφθεί! Αντί του κλασικού "γόνατου" που φιλοξενεί ρουλεμάν και άξονα, το κάτω άκρο των λεπτεπίλεπτων seat stays είναι εκλεπτυσμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί σαν άρθρωση, εξαλείφοντας οποιοδήποτε ήχο και ανάγκη συντήρησης. Θυμίζει λίγο τις αντίστοιχες εφαρμογές των Cannondale Scalpel και Orbea Oiz UFO, ποδήλατα τα οποία χρησιμοποιούν τέτοιου είδους σύνδεσμο πίσω από τη μεσαία τριβή τους. Τα κάτω ψαλίδια (chainstays) είναι ασύμμετρα, ογκώδη και στιβαρά με το δεξί να είναι καλυμμένο με αυτοκόλλητο φύλλο αλουμινίου για προστασία από τα χτυπήματα της αλυσίδας.

Μεσαία τριβή είπα, ε; Ναι... Λοιπόν η μεσαία τριβή του Yeti AS-Rc ακολουθεί το πρότυπο "press-in" ή αλλιώς "integrated". Πολύ καλή επιλογή καθώς το πρότυπο αυτό δένει πολύ καλά με τον υπερμεγέθη διαγώνιο σωλήνα και σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο παλουκόσελο προσφέρει μια πλατφόρμα πεταλαρίσματος αστρονομικής ακαμψίας! Το ότι ο σκελετός δε δέχεται εμπρόσθιο ντεραγιέ τύπου DMD με χάλασε λίγο. Γιατί βρε παιδιά; Κρίμα, και έχετε κάνει τόσο καλή δουλειά...

Η λίστα παραπόνων όμως δε σταματά στην έλλειψη βάσης για DMD εμπρόσθιο εκτροχιαστή. Μιας και ακόμη δεν έχει διαδωθεί πολύ σαν πρότυπο, για μένα δεν αποτελεί αιτία να χάσει βαθμούς -ή "σαμπρελλάκια"- η παράλειψη αυτή, απλά γκρινιάζω λίγο για να γκρινιάξω. Αυτό που σίγουρα στοίχισε πολύτιμους σαμπρελοβαθμούς στο λευκό-τυρκουάζ Yeti είναι ότι έχει μαλώσει με τις παγουροθήκες! Στα μεγέθη Small και Medium (έχουν ακριβώς το ίδιο ύψος, η διαφορά τους είναι στο μήκος) ακόμή και να τοποθετήσετε παγουροθήκη στη μία και μοναδική τους υποδοχή, δε χωράει να μπει ή να βγει ούτε παγούρι 500ml. Ζορίζοντας το, απλά θα καταφέρνετε να χαλάτε τη ρύθμιση της ανάρτησης σας κάθε φορά. Στο Large (αναβάτες 183cm-193cm) τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα, αφού σύμφωνα με τα σχηματικά της εταιρίας το κυρίως τρίγωνο είναι μόλις 7,6mm ψηλότερο. Εν κατακλείδι, ή θα φορέσετε κάποιο υδροδοχείο πλάτης ή θα ξεροσταλιάσετε. Όχι και ότι καλύτερο...

Μιας και ξεκίνησα τη γκρίνια, ας τα πω όλα να ξαλαφρώσω. Καλύτερα έτσι, ώστε μετά να ασχοληθώ μόνο με το πρακτικό μέρος και την εμπειρία του ποδηλάτου. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, ο ενσωματωμένος λαιμός της σέλας πριονίζεται στο κατάλληλο για τον αναβάτη του ύψος, και αν χρειαστεί να αυξηθεί το ύψος της σέλας αυτό μπορεί να γίνει με ειδικούς carbon αποστάτες που δίνουν 1 ή 2cm ύψους. Επειδή ο ιδιοκτήτης του ποδηλάτου έχει τη σέλα σε ύψος χαμηλότερο από το κατάλληλο για εμένα, χρησιμοποίησα τον αποστάτη των 2cm για να φέρω τη σέλα στο ύψος μου (σχεδόν). Ξεσφίγγω την κεφαλή του λαιμού-βάση σέλας, την τραβώ προς τα επάνω και αυτή βγαίνει αποκαλύπτοντας τον κομμένο, ταπωμένο λαιμό της σέλας. Αφαιρώ την τάπα από σκληρό πλαστικό και βλέπω ότι το στέλεχος της μπαίνει περίπου 10cm μέσα στο λαιμό. Υποθέτω πως αυτό συμβαίνει για να κρατά καλά στη θέση τους τυχόν αποστάτες που θα χρησιμοποιηθούν. Έξυπνο. Βάζω τον αποστάτη, ξαναταπώνω, βάζω ξανά την κεφαλή επάνω και σφίγγω τις δύο βίδες της με το υπερ-ροπόκλειδο του iCycling μόλις στα 3Nm. Όλα καλά, αλλά όταν καθισμένος στη σέλα εφάρμοσα δύναμη στα πετάλια ακούστηκαν κάποιοι τριγμοί. Στην αρχή τρόμαξα νομίζοντας ότι έκανα βλακεία και δεν έσφιξα σωστά. Γύρισα πίσω και έλεγξα ξανά τις βίδες: 3Nm. Οι τριγμοί οφείλονταν στη χρήση αποστάτη. Θα συνιστούσα λοιπόν σε όποιον χρησιμοποιήσει τέτοιο αποστάτη να τον κολλήσει στο λαιμό της σέλας με εποξική κόλλα ώστε να στερεωθεί καλύτερα και να μην τρίζει (βέβαια, δεν ξέρω τι λέει η μαμά-Yeti γι' αυτό). Η πλαστική τάπα μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για μια τέτοια εργασία, αφού θα κρατήσει τα δύο κομμάτια σε απόλυτη ευθεία μέχρι να κολλήσουν.

Υποσχέθηκα ότι δε θα γκρινιάξω άλλο και έτσι είναι. Εξάλλου δεν έχω άλλο λόγο για παράπονα και είναι δύσκολο να μην είσαι χαρούμενος όταν καβαλάς το AS-Rc. Για να μη φλυαρήσω περισσότερο, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το ποδήλατο είναι γρήγορο σαν κουρσάκι και σκαρφαλώνει υπέροχα. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν σηκώθηκα να σπριντάρω. Περίμενα τα ισχνά, αναιμικά του άνω ψαλίδια να εμφανίσουν πλάγιες ελαστικότητες όταν έβαλα όλη μου τη δύναμη σε μία ομαλή, χωμάτινη ευθεία. Αντί όμως το ποδήλατο να "χορέψει" αριστερά δεξιά, βρέθηκα να εκτοξεύομαι ταχύτατα ευθεία μπροστά! Η αίσθηση που πήρα από το ποδήλατο σπριντάροντας μ' έκανε να χαμογελάσω και να σκέφτομαι "κι' ααάλλο! κι' ααάλλο! κ' ααάλλο!"... Σε αυτό είμαι σίγουρος ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ο ανθρακονημάτινος σύνδεσμος άνω ψαλιδιών/ανάρτησης/οριζόντιου σωλήνα τύπου "dogbone link" που ουσιαστικά χρησιμεύει στην απαλοιφή ελαστικοτήτων μεταξύ οπίσθιου και εμπρόσθιου τριγώνου. Σε τεχνικά κομμάτια το όμορφο yeti ήταν γρήγορο αλλά όχι νευρικό, ενώ το φρενάρισμα του ήταν άριστο. Στις κατηφόρες ο αναβάτης ξεχνά οτι καβαλάει ένα ποδήλατο για αγωνιστικό XC, αφού η γεωμετρία και καλή διαχείριση διαδρομής της ανάρτησης παραπέμπουν σε άλλες κατηγορίες (βλ.παραπάνω σχόλια περί ακαμψίας). Η κατευθυντικότητα του ποδηλάτου είναι απίστευτη και για να την εκφράσω θα χρησιμοποιήσω έναν ξένο όρο: "point and shoot". Σημαδέψτε και πυροβολήστε δηλαδή. Και λέω "πυροβολήστε", γιατί η κάθε πεταλιά σας εκτοξεύει μπροστά σα να ήσασταν σφαίρα!

Επειδή το παρόν άρθρο αφορά μόνο τη δοκιμή του πλαισίου (είπαμε, το AS-Rc δεν πωλείται στη χώρα μας ως ολοκληρωμένο ποδήλατο), κάπου εδώ θα πρέπει να ξεκινήσει ο επίλογος. Εν κατακλείδι λοιπόν, έχετε ένα πανάλαφρο και εξαιρετικά άκαμπτο αγωνιστικό πλαίσιο πλήρους ανάρτησης για XC, όμορφο σαν τα κρύα τα νερα με πολύ καλή αίσθηση και κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Όμως θα πρέπει να φοράτε υδροδοχείο πλάτης για να το χαρείτε και δε θα έχετε πολλά περιθώρια να παίξετε με το ύψος της σέλας (ή να το πουλήσετε αργότερα σε κάποιον ψηλότερο από εσάς). Χμ... δύσκολη απόφαση, μεγάλο το δίλλημα... σα να γνωρίζεις το κορίτσι των ονείρων σου, αλλά τελικά αυτή να ροχαλίζει σα βραχνιασμένος νταλικιέρης όταν κοιμάται. Το παραβλέπεις (μπορείς;) και ζείτε μαζί μια ευτυχισμένη ζωή ή πας για τσιγάρα στο περίπτερο και δεν ξαναγυρίζεις; Προσωπικά χρησιμοποιώ υδροδοχείο πλάτης αρκετά συχνά άρα και θα μπορούσα να παραβλέψω ως ένα βαθμό την έλλειψη παγουροθήκης, ενώ -για να είμαι ειλικρινής- καρφάκι δε μου καίγεται για τους περιορισμούς που θέτει ο ενσωματωμένος λαιμός σέλας. Για το λόγο αυτό δίνω 9 στα 10 σαμπρελάκια και τολμώ να πω ότι αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα θα έδινα 10 στα 10 χωρίς τύψεις. Αν εσείς δε χρησιμοποιείτε ποτέ υδροδοχείο πλάτης, ίσως να θέλετε να αφαιρέσετε ένα σαμπρελάκι ακόμη (ή και δύο) από τη βαθμολογία, εγώ όμως θα επιμείνω στα 9! Η τιμή πώλησης του πλαισίου στα €2.200 δεν είναι φθηνή αλλά ούτε και ακριβή για ότι προσφέρεται, και μάλλον συνηθισμένη για την κατηγορία "κορυφαία αγωνιστικά ποδήλατα cross-country"...

Βαθμολογία:
9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: YetiCycles.com

Αντιπρόσωπος: Kassimatis Bikes